خالصرو, شیوا, قلاوند, امیر, سفیدکن, فاطمه, اصغرزاده, احمد. (1390). تأثیر نهادههای زیستی و آلی بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان جذب برخی عناصر در گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.). سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(4), 551-560. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4504
شیوا خالصرو; امیر قلاوند; فاطمه سفیدکن; احمد اصغرزاده. "تأثیر نهادههای زیستی و آلی بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان جذب برخی عناصر در گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 27, 4, 1390, 551-560. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4504
خالصرو, شیوا, قلاوند, امیر, سفیدکن, فاطمه, اصغرزاده, احمد. (1390). 'تأثیر نهادههای زیستی و آلی بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان جذب برخی عناصر در گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(4), pp. 551-560. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4504
خالصرو, شیوا, قلاوند, امیر, سفیدکن, فاطمه, اصغرزاده, احمد. تأثیر نهادههای زیستی و آلی بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان جذب برخی عناصر در گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 27(4): 551-560. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4504
تأثیر نهادههای زیستی و آلی بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان جذب برخی عناصر در گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.)
انیسون (Pimpinella anisum L.) گیاهی معطر و دارویی است که مهمترین ماده تشکیلدهنده اسانس آن آنتول میباشد و در صنایع داروسازی و غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. این آزمایش برای بررسی تأثیر سطوح ورمیکمپوست (0، 5 و 10 تن در هکتار)، ترکیب سه باکتری Azotobacter، Azospirillum و Pseudomonas در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) و زئولیت (0 و 5/4 تن در هکتار) بر کمّیت و کیفیت اسانس و میزان جذب عناصر پر مصرف در گیاه دارویی انیسون بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سال زراعی 88-1387 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سنندج به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که افزایش سطوح ورمیکمپوست سبب بهبود درصد اسانس، عملکرد اسانس، درصد آنتول، درصد متیل کاویکول، میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه گردید. اثر تلقیح باکتری بر صفات مذکور بجز بر درصد متیل کاویکول و پتاسیم معنیدار بود. کاربرد زئولیت نیز باعث افزایش معنیدار درصد اسانس، عملکرد اسانس و درصد آنتول گردید. اما در مورد سایر صفات اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد. اثر متقابل ورمیکمپوست و باکتری بر عملکرد اسانس و میزان فسفر در سطح 5% معنیدار بود و بیشترین مقادیر آنها از برهمکنش تیمارهای تلقیح با باکتری و کاربرد 10 تن ورمیکمپوست در هکتار حاصل گردید.
The effect of biological and organic inputs on quantity and quality of essential oil and some elements content of anise (Pimpinella anisum L.)
نویسندگان [English]
Sh. Khalesro1؛ A. Ghalavand2؛ F. Sefidkon3؛ A. Asgharzadeh4
1PhD student, Department of Agronomy, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2Department of Agronomy, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
4Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran
چکیده [English]
Anise (Pimpinella anisum L.) is one of the aromatic and medicinal plants. Anethol is the most important component of its essential oil used in medicinal and food industries. The aim of this experiment was to determine the effect of vermicompost levels (0, 5 and 10 t.ha-1), mixture of Azotobacter, Azospirillum and Pseudomonas (inoculation and not-inoculation) and zeolite (0 and 4.5 t.ha-1) on essential oil content, composition and macro element contents of Pimpinella anisum. Experimental design was randomized complete blocks with factorial arrangement. Field experiment was conducted at Sanandaj Agriculture Research Station, in 2009. The results showed that vermicompost application improved essential oil content and yield, anethol and methyl chavicol percentage, nitrogen, phosphorus, and potassium content. Inoculating seeds with PGPR led to significant increment in all of the mentioned characters except for methyl cavicol percentage and potassium concentration. Zeolite application had significant effect on essential oil content, oil yield and anethol percentage but no significant effect on the other characters. The most favorable interaction treatment for essential oil production and phosphorus percentage was the PGPR inoculation combined with the highest level of vermicompost.