1استادیار، گروه صنایع چوب و کاغذ، دانشکده عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، تهران
2دانشجوی کارشناسیارشد، صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
3دانشیار، صنایع چوب و کاغذ، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
4استادیار گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی اثر استفاده از ساقهی ذرت بر برخی خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب بود. برای این منظور، خردههای ساقهذرت و خرده چوب صنعتی با نسبتهای اختلاط 0:100، 30:70، 50:50، 70:30، رزیناوره – ملامینفرمالدهید در دو مقدار 10 و 12 درصد و زمان پرس 5 و 6 دقیقه برای ساخت تختههای خرده چوب در نظر گرفته شدند. خواص فیزیکی و مکانیکی تختهها شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت بعد از 24 ساعت غوطهوری در آب، مدولگسیختگی، مدولالاستیسیته و چسبندگیداخلی اندازهگیری و کلیه دادهها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش ذرات ساقهی ذرت منجر به کاهش واکشیدگی ضخامت، جذب آب پس از 24 ساعت غوطهوری در آب و چسبندگیداخلی شده ولی باعث افزایش مدولگسیختگی و مدولالاستیسیته در تختهها گردید. افزایش میزان چسب و زمان پرس نیز تأثیر معنیداری بر کلیهی ویژگیهای تختهها داشت و باعث بهبود خواص گردید. در یک نتیجهگیری کلی و با مقایسهی کلیه خواص تختههای تولید شده با استاندارد EN 312 مشخص گردید که با استفاده از 50 درصد ساقهی ذرت، 12 درصد چسب اوره- ملامین فرمالدهید و زمان پرس 6 دقیقه، میتوان تخته خرده چوب با خواص مطلوب تولید نمود.
1Assistant Professor, Department of wood science and technology, Shahid Rajaee Teacher Training University, Tehran, Iran
چکیده [English]
The purpose of this study was to examine the physical and mechanical properties of particleboard made using corn stalk. Mixtures of cornstalks and industrial wood particles at the ratios of 0:100, 30:70, 50:50, 70:30, urea-melamine formaldehyde resin at two levels of 10 and 12% (based on the dry weight of the particles) and two press times of 5 and 6 minutes were used for the production of laboratory particleboard. Physical and mechanical properties including water absorption and thickness swelling after 24 hours soaking in water, modulus of rupture, modulus of elasticity and internal bonding were measured and the data were statistically analyzed. It was observed that the increase in corn stalk particles in the mixture resulted in reduction of water absorption, thickness swelling after 24- hours water soaking and the internal bonding. The modulus of rupture and elasticity of the boards were increased at higher ration of corn stalk particles. The higher dosage of resin and higher press time imposed significant effect on all properties boards and improving properties were reached. In general, comparing the produced boards properties with EN 312 requirements, the boards produced using 70% corn stalk particles, 12% urea-melamine formaldehyde and 6 minutes press time showed optimal properties.
کلیدواژهها [English]
Particleboard, Corn stalk, press time, MOR, MOE, Thickness swelling
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 3,225
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,320
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب