1دانشجوی دکتری، گروه حشرهشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2دانشیار، گروه حشرهشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
3استادیار، گروه بیومتریال، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران
4استاد، گروه سیستمهای دارورسانی نوین، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران
چکیده
استفاده از فناوری نانو کپسول در آفتکشها موجب افزایش کارایی، سازگاری بیشتر با محیط زیست، بهبود کیفیت و رهایش کنترل شده این مواد شده است. در این تحقیق کارایی اسانس نانو کپسوله شده گیاه درمنه Artemisia sieberi Besser بر شاخصهای تغذیه شبپره پشت الماسی (Lepidoptera:Yponomeutidae) Plutella xylostella L. در مقایسه با اسانس معمولی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایشهای متعددی برای اندازهگیری شاخصهای غذایی شبپره پشت الماسی نظیر میزان رشد نسبی، نرخ مصرف نسبی، شاخصهای کارایی تبدیل غذای بلعیده شده، کارایی تبدیل غذای هضم شده، شاخص تقریبی هضمشوندگی و بازدارندگی تغذیه طراحی گردید. تیمارها به روش دیسکهای برگی در شرایط کنترل شده در دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ارزیابی شدند. بدین منظور برای هر تکرار در غلظتهای مختلف 10 عدد لارو سن سوم شبپره پشت الماسی روی دیسک برگی قرار گرفت و در زمانهای متوالی 24، 48 و 72 ساعت پس از تغذیه، میزان غذای خورده شده و مقدار افزایش وزن لاروها ثبت شد. نتایج نشان داد که نانو کپسول اسانس درمنه بهطور معنیداری نرخ رشد نسبی، شاخصهای کارایی تبدیل غذای بلعیده شده، کارایی تبدیل غذای هضم شده و شاخص تقریبی هضمشوندگی غذا را در مقایسه با شاهد (اسانس فرموله نشده) کاهش دادهاست. بهعلاوه اینکه یافتههای حاصل از کاربرد فرمولاسیون نانو کپسول اسانس حکایت از وجود اثر سمّیت پس از تغذیه توسط اسانس گیاه درمنه داشت. بنابراین نانو کپسول اسانس گیاه درمنه بهعنوان یک حشرهکش در کنترل شبپره پشت الماسی قابلیت بالایی برای مطالعات بیشتر و تکمیلی را دارد.
Efficiency of nanoencapsulated essential oil of Artemisia sieberi Besser
on nutritional indices of Plutella xylostella
نویسندگان [English]
M. Negahban1؛ S. Moharramipour2؛ M. Zandi3؛ S.A. Hashemi4
1Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3Department of Biomaterials, Iran Polymer and Petrochemical Institute, Tehran, Iran
4Department of Novel Drug Delivery System, Iran Polymer and Petrochemical Institute, Tehran, Iran
چکیده [English]
Controlled release by nanoencapsulated formulations allow the essential oil to be used more effectively over a given time interval, suitability to mode of application and minimization of environmental damage. In this work, efficiency of nanoencapsulated essential oil of Artemisia sieberi Besser was tested on nutritional indices of Plutella xylostella L. Several experiments were designed to measure the indices such as Relative Growth Rate (RGR), Relative Consumption Rate (RCR), Efficiency of Conversion of Ingested food (ECI), Efficiency of Conversion of Digested food (ECD), Approximate Digestibility (AD) and Feeding Deterrent Index (FDI). Treatments were evaluated by the method of leaf disk bioassay at 25 °C, 65±5% RH, and a photoperiod of 16:8 h (Light: Dark). Ten third-instar larvae were introduced into each treatment containing different concentrations of the essential oil. Then, ingested food and weight gained were measured after 24, 48 and 72 h intervals. Results showed that nanocapsule of A. sieberi oil was highly effective compared to control (A. sieberi oil), and significantly decreased the RGR ECI, ECD and AD. Moreover, findings indicated a post-ingestive toxicity of the essential oil using the nanoencapsulated formulation. As a result, this nanoencapsulated essential oil tested merits further study as potential insecticide for the control of P. xylostella.