1استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن
2استادیار، بخش بیولوژی خاک، مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور
چکیده
بهمنظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.)، شامل میزان اسانس و میزان آنتول، گاما-هیماکالن و استراگول در اسانس، آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عامله با استفاده از عوامل ورمیکمپوست (0، 5 و 10 تن در هکتار) و کود بیولوژیک فسفره (عدم تلقیح، تلقیح با بذر و تلقیح با بذر + محلولپاشی بر روی خاک در مرحله ساقه رفتن) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با نه تیمار و سه تکرار در ایستگاه تحقیقات همند دماوند وابسته به مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال زراعی 1388-1387 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین میزان اسانس در دانه (21/4%) در مصرف 10 تن ورمیکمپوست حاصل شده و بیشترین میزان آنتول در اسانس (14/94%) و کمترین میزان گاما-هیماچالن (47/2%) و استراگول (10/1%) در اسانس با مصرف 5 تن ورمیکمپوست حاصل گردید. کود بیولوژیک فسفره نیز دارای تأثیر معنیداری بر روی صفات مورد بررسی بود، بهطوری که بیشترین میزان اسانس در دانه (97/3%) و میزان آنتول در اسانس (60/94%) و نیز کمترین میزان گاما-هیماچالن (12/2%) و استراگول (95/0%) در اسانس با دو بار مصرف کود بیولوژیک فسفره بدست آمد. همچنین اثرهای متقابل در بین عاملها بر روی میزان گاما-هیماچالن و استراگول در اسانس معنیدار گردید، بهطوری که کمترین میزان گاما-هیماکالن (93/1%) و استراگول (97/0%) در اسانس در تیمار 5 تن ورمیکمپوست و دو بار مصرف کود بیولوژیک فسفره حاصل شد.
Effects of vermicompost and phosphatic biofertilizer application on quantity
and quality of essential oil in anise (Pimpinella anisum L.)
نویسندگان [English]
M.T. Darzi1؛ M.R. Hadj Seyed Hadi1؛ F. Rejali2
1Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Roudehen Branch, Roudehen
2Department of Soil Biology, Soil and Water Research Institute, Karaj, Iran
چکیده [English]
To study the effects of vermicompost and biofertilizer on quantity and quality (anethole, gama-himachalene and estragole content) of essential oil in anise (Pimpinella anisum L.), an experiment was conducted at Homand Research Station in Damavand, Iran in 2009. The factors were vermicompost (0, 5, 10 t/ha) and phosphatic biofertilizer (non-inoculated, inoculated seed and inoculated seed + spraying on soil in stem elongation stage). The experimental design was factorial based on randomized complete blocks design with nine treatments and three replications. According to the results, the highest essential oil content in seed and the maximum anethole content in essential oil were obtained at 10 t/ha and 5 t/ha vermicompost treatment, respectively. Also, the lowest gama-himachalene content and estragole content in essential oil was obtained at 5 t/ha vermicompost treatment. Phosphatic biofertilizer also showed significant effects on the mentioned characters, as the highest essential oil content in seed and anethole content in essential oil and the minimum gama-himachalene content and estragole content in essential oil were obtained in two times application of phosphatic biofertilizer. The intractions effect of biofertilizer and vermicompost on gama-himachalene content and estragole content in essential oil were significant, as the lowest gama-himachalene content and estragole content in essential oil were obtained at treatment of 5 t/ha vermicompost and two times application of phosphatic biofertilizer.