1کارشناس ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران
2استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران
3کارشناس ارشد، عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پارسآباد مغان
چکیده
این مقاله اولین مطالعه در ایران پیرامون شناسایی و تعیین کمّیت ترکیبهای دارای خواص آنتیاکسیدانی در روغن دانه گیاه غذایی و دارویی کاپاریس اسپینوزا (Capparisspinosa L.) که از منطقه دشت مغان جمعآوری شده میباشد. نتایج بدستآمده بهصورت میانگین در سه تکرار گزارش میشوند. در روغن دانه استخراج شده به روش سوکسله با استفاده از حلال هگزان درصد کل ترکیبهای غیرصابونی شونده برابر با 36/2% اندازهگیری شد. شناسایی و تعیین کمّیت تعدادی از اجزای تشکیلدهنده ترکیبهای غیرقابل صابونیشونده روغن که دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند نشان میدهد که مقدار 27/0% روغن مربوط به استرولها بوده که غالب این دسته را بتاسیتوسترول 60%، کمپسترول 13% و استیگمااسترول 10% شامل میشود. همچنین محتوی پتانسیل خوبی از منبع 7% 5 اونااسترول میباشد. ترکیب استرولی روغن دانه کاپاریس اسپینوزا با روغن بادامزمینی و روغن زیتون قابلمقایسه است. مقدار ppm93 در روغن، مجموع توکوفرولها و توکوترینولها اندازهگیری شد که این میزان بسیار به روغن زیتون نزدیک است و نیز غنی از ایزومر گاماتوکوفرول میباشد. این روغن غنی از بتا-کاروتن ppm 280 است که این میزان نزدیک به حداقل مقدار موجود در روغن پالم رنگبری نشدهاست. میزان کل ترکیبهای فنولیک در روغن ppm 61/86 ، بود که بسیار ناچیز میباشد.
Detection and determination of antioxidant compounds of seed oil of
Capparis spinosa L. in Iran
نویسندگان [English]
S. Saffarpour1؛ M.H. Givianrad2؛ P. Beheshti3
1Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2Department of Chemistry, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3Member of Young Researchers Club, Islamic Azad University, Pars Abad Moghan Branch, Moghan, Iran
چکیده [English]
This paper is the first report on detection and determination of antioxidant compounds in seed oil of medicinal and edible shrub of Capparis spinosa L. collected from Dashte-Moghan. The results are expressed as the mean of three separate replications. Seed oilwas extracted by hexane in a soxhelt apparatus and 2.36% was recorded as the total percentage of unsaponifiable matter. Detection and determination of some of the components of the unsaponifiable matter which have antioxidant properties shows that 0.27 % of the oil is related to sterols. β-sitosterol (60%), campestrol (13%) and stigmasterol (10%) are as the most abundant sterols and this oil has a great potential source of -avenasterol (7%). Moreover, the sterol composition of this oil is comparable to peanut oil and olive oil. Total content of tocopherols and tocotrienols was 93.43 ppm which is too close to olive oil. In addition, g-isomer is predominant tocopherol. This oil is rich of beta-carotene (280mg/kg) that is close to the unbleached palm stearin. The total phenolic compounds were ignorable.