1استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا
2دانشیار، گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
3استادیار، گروه مهندسی شیمی، سازمان تحقیقات و پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
4استاد، گروه مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
5دانشیار، گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
چکیده
علف چای (Hypericum perforatum L.) یکی از مهمترین انواع گیاهان دارویی بوده که مهمترین ویژگی گونههای ایرانی آن، بالا بودن درصد هیپریسین در برگ و گلهای آن است. منحنیهای همدما، رابطه تعادلی بین فعالیت آبی و مقدار رطوبت محصول در دمای ثابت را نشان میدهند و آگاهی از آنها در فرایند انبارمانی و خشک کردن محصول ضروریست. در این تحقیق رطوبت تعادلی همدمای جذب برگ علف چای در چهار دمای 40، 50، 60 و 70 درجه سلسیوس و در محدوده فعالیت آبی 11/0 تا 84/0 به روش وزنسنجی ایستا تعیین گردید. پنج مدل ریاضی (هندرسون، هالسی، ازوین، چانگ فاست و گاب) برای برازش دادههای حاصل از آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند. براساس نتایج حاصل از برازش انجام شده در تعیین منحنیهای همدمای جذب رطوبت، مدل چانگ فاست دارای بهترین برازش بود.
Determination of moisture adsorption isotherm of
St. John’s wort (Hypericum perforatum L.) leaves
نویسندگان [English]
H. Ahmadi Chenarbon1؛ S. Minaei2؛ A.R. Bassiri3؛ M. Almassi4؛ A. Arabhosseini5
1Department of Agriculture, Varamin Pishva Branch, Islamic Azad University-Varamin Pishva, Iran
2Department of Agricultural Machinery Engineering, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3Institute of Chemical Technologies, Iranian Research Organization for Science and Technology, Tehran, Iran
4Department of Agricultural Mechanization, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
5College of Aboureihan, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]
St. John’s wort (Hypericum perforatum L.) is an important medicinal plant that high percentages of hypericin in its leaves and flowers are considered as the most important feature of the Iranian species. Isotherm curves show the relationship between the air relative humidity and moisture content of the plant at constant temperature. Knowledge about isotherms is essential for storage and drying process. In this research, moisture equilibrium data of St. John’s wort’s leaves by adsorption were determined at 40, 50, 60 and 70°C and water activity ranging from 0.11-0.84 by using the gravimetric static method. Five mathematical models (Henderson, Halsey, Oswin, Chung-Pfost, and GAB) were used to fit the experimental data. Based on the results, the Chung-Pfost model was the best one for estimating adsorption isotherms curves of St. John’s wort’s leaves.