خداقلی, مرتضی, قصریانی, فرهنگ, بیات, مینا, عظیمی, مژگان السادات. (1391). بررسی اثر شدتهای مختلف برداشت بر تولید علوفه و شادابی گونه Stipa arabica در سایت سه اصفهان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 19(3), 512-521. doi: 10.22092/ijrdr.2012.3796
مرتضی خداقلی; فرهنگ قصریانی; مینا بیات; مژگان السادات عظیمی. "بررسی اثر شدتهای مختلف برداشت بر تولید علوفه و شادابی گونه Stipa arabica در سایت سه اصفهان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 19, 3, 1391, 512-521. doi: 10.22092/ijrdr.2012.3796
خداقلی, مرتضی, قصریانی, فرهنگ, بیات, مینا, عظیمی, مژگان السادات. (1391). 'بررسی اثر شدتهای مختلف برداشت بر تولید علوفه و شادابی گونه Stipa arabica در سایت سه اصفهان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 19(3), pp. 512-521. doi: 10.22092/ijrdr.2012.3796
خداقلی, مرتضی, قصریانی, فرهنگ, بیات, مینا, عظیمی, مژگان السادات. بررسی اثر شدتهای مختلف برداشت بر تولید علوفه و شادابی گونه Stipa arabica در سایت سه اصفهان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 19(3): 512-521. doi: 10.22092/ijrdr.2012.3796
بررسی اثر شدتهای مختلف برداشت بر تولید علوفه و شادابی گونه Stipa arabica در سایت سه اصفهان
1استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
2استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، مؤسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع کشور
3کارشناس مرتع و آبخیزداری دانشگاه تهران
4دکترای علوم مرتع، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
بهرهبرداری اصولی و مناسب از گیاه در مرتع یکی از اصول پایداری تولید در اکوسیستمهای مرتعی است که موجب بهرهگیری مداوم و اقتصادی از مرتع میگردد. برای نیل به پایداری و تداوم تولید در مراتع استپی، مطالعه اثر شدتهای مختلف برداشت بر تولید علوفه و بنیه و شادابی گونه Stipa arabica از سال 1386 تا 1389 در سایت سه اصفهان به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی در هر بلوک شامل چهار شدت برداشت 25، 50 و 75 درصد و شاهد (بدون برداشت) بودند. در هر تیمار 10 پایه از گونه بهعنوان تکرار مورد نظر قرار گرفته که بر روی هریک متغیرهای وابسته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بدستآمده با آزمایش فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با ده تکرار و به مدت چهار سال در سایت سه اصفهان در نرمافزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که تولید علوفه گونه Stipa arabica در اثر برداشتهای مختلف از لحاظ آماری معنیدار نمیباشد و تا 75 درصد هم میتوان از این گونه برداشت نمود، منتهی در شدت برداشت سنگین از میزان بنیه و شادابی این گونه در طول سالهای مورد آزمایش کاسته شد؛ بهطوریکه میزان شدت برداشت در سالهای مختلف در سطح 1 درصد معنیدار شد و در طول 4 سال به تدریج میزان تولید کاهش یافت. با توجه به دادههای طرح میزان شدت برداشت برای گونهStipa arabica در این منطقه، به میزان50 درصد پیشنهاد میگردد تا سلامتی و شادابی این گونه نیز در طول سالهای برداشت حفظ شود.
Effect of Different Harvesting Intensities on Forage Production and Vitality of Stipa arabica at Isfahan Soh Site
نویسندگان [English]
Morteza Khodagholi1؛ Farhang Ghasriani2؛ Mina Bayat3؛ Mojgan sadat Azimi4
1Assistant Professor, Research Center for Agriculture and Natural Resources, Esfahan, Iran
2Assistant Professor, Range Research Division, Research institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
3B.Sc. in Range and Watershed Management, University of Tehran, Tehran, Iran.
4Assistant Professor, in Range Sciences, Faculty of Natural Resources, Agriculture & Natural Resources University of Gorgan, Gorgan, Iran
چکیده [English]
Appropriate utilization of plant species in rangelands is one of the principles of sustainable production in rangeland ecosystems that leads to continuous and economic utilization of rangelands. In order to achieve stability and continuity of production in steppe rangeland, this study was performed to investigate the effect of different harvesting intensities on forage production and vitality of Stipa arabica at Isfahan Soh site, during 2007 to 2010. Treatments in each block were included four grazing intensities of 25, 50 and 75% and control (no harvest). In each treatment, 10 individuals of species were used as replications evaluated on each of the dependent variables. A factorial experiment in a completely randomized design with ten replications and four years was used to analyze the data. Data analysis was performed by SAS software. Results showed that forage production of Stipa arabica did not differ statistically in response to different harvesting intensities, and up to 75 percent of this species could be harvested, but heavy harvesting intensity decreased the vigor and vitality of the species during the examined years. Harvesting intensities were significant at 1% level of probability and production rate decreased gradually over the 4 years. According to the results, a harvesting intensity of 50% is recommended for Stipa arabica in this region so that health and vitality of this species is preserved during the harvesting years.
کلیدواژهها [English]
Stipa arabica, harvesting intensities, vitality, Isfahan Soh site