1دانشجوی کارشناسی ارشد، صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا
2گروه مهندسی صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا
3استادیار، گروه مهندسی صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا
چکیده
این تحقیق با هدف مقایسه ترکیبات شیمیایی و ویژگیهای بیومتری الیاف (طول– قطر– ضخامت دیواره الیاف) و ضرایب مشتق شده از آنها بر روی تنه درخت و مخروط گونه کاج تدا منطقه آستارا استان گیلان انجام شده است. دیسکهایی از تنه درخت و چند عدد مخروط به طور کاملاً تصادفی انتخاب و بعد ترکیبات شیمیایی آن از طریق استانداردهای آییننامه TAPPIو ویژگیهای بیومتری به روش فرانکلین اندازهگیری و ضرایب بیومتری آنها نیز محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل آماری نتایج این بررسی نشان داد که میانگین سلولز در تنه درخت 83/54 درصد و در مخروط 75/26 درصد، لیگنین در تنه درخت 57/32 درصد و در مخروط 34 درصد و مواد استخراجی در تنه درخت در الکل 92/0 درصد، در استن 97/1 درصد و در آب 04/7 درصد و در مخروط کاج در الکل 1 درصد، در استن 45/2 درصد و در آب 28/7 درصد بوده است. براساس نتایج آزمون چند دامنهای دانکن، بین میوه و تنه درخت به غیر از ضریب درهمرفتگی در سایر خصوصیات مورد مطالعه اختلاف معنیداری در سطح 5 درصد وجود داشت. از نظر طول، قطر، قطر حفرهسلولی و ضریبنرمش یا انعطافپذیری، تنه درخت کاج تدا دارای مقادیر بیشتری نسبت به میوه بوده و از نظر ضریب رانکل میوه نسبت به تنه برتری داشت.
1M.Sc. Department of Wood and Paper Science, Young Researcher Club, Astara Branch,
Islamic Azad University, Astara, Iran,
2Assistant professor, Department of Wood and Paper Science, Astara Branch, Islamic Azad University, Astara, Iran
3Assistant Professor, Young Researcher Club, Astara Branch, Islamic Azad University, Astara, Iran
چکیده [English]
The purpose of this study was to compare the chemical compositions and biometric features of stem and cone fibers (length, diameter, and wall thickness) and the derived coefficients of loblolly pine (Pinus taeda) in Astara district, Gilan province. Discs from stem and cone were randomly taken and the chemical compositions and biometric features were measured employing the TAPPI standard test methods andFranklinmacerating technique, respectively. The biometric coefficients were estimated as well. Statistical analyses of the results indicated that the average cellulose content in stem and the cone was 54.83% and 27.57%, respectively. Lignin was estimated to be 32.57% in the stem and 34% in the cone. Furthermore, extractives soluble in ethanol, acetone and water from stem wood were measured as 92%, 1.97% and 7.04% respectively. The relevant values for pine cone were 1%, 2.45% and 7.28%, respectively. According to the results of statistical analysis, there was 5% significant difference between the results measured from cones and the stem except for the slenderness ratio. Regarding the length, diameter, lumen diameter and flexibility factor, the P. taeda stem possesses a higher value compared with cone and the runkel ratio was higher in cones compared to stem.
کلیدواژهها [English]
Chemical compositions, pine cone, slenderness ratio, flexibility ratio, runkel ratio