1دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2استادیار گروه صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکده منابع طبیعی، ساری
3دانشیار گروه شیمی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، ساری
چکیده
گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنولی هستند که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی بشمار میآیند. آنتیاکسیدانها از عوامل اصلی خنثیکننده رادیکالهای آزاد میباشند، که از شیوع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از مواد غذایی جلوگیری میکنند. این ترکیبات از پوست درختان اکالیپتوس و کاج نیز قابلاستخراج هستند. هدف این مطالعه، ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی و میزان فنول و فلاونوئید تام پوست درختان اکالیپتوس و کاج است.پس از تهیه پوست درختان مورد مطالعه، عصارههای اتانولی به روش سوکسوله استخراج شدند. ابتدا میزان فنول و فلاونوئید تام عصارهها اندازهگیری و بعد برای ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی عصارههای استخراجشده از چهار روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل، قدرت احیاکنندگی، نیتریک اکساید و میزان کیلیت کنندگی آهن استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان فنول و فلاونوئید تام در پوست درخت اکالیپتوس بیشتر از کاج است. نتایج آزمون به دام اندازی رادیکالهای آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل نشان داد که غلظت مهار 50% در عصاره اتانولی پوست درخت اکالیپتوس و کاج بهترتیب دارای مقادیر 02/3 و 77/15 میکروگرم بر میلیلیتر است. همچنین، در آزمون قدرت احیاکنندگی، میزان جذب برای عصاره پوست اکالیپتوس بیشتر از کاج بود. در آزمون به دام اندازی نیتریک اکساید، غلظت مهار 50% در عصاره اتانولی پوست اکالیپتوس 41/2 و در عصاره کاج 75/22 میکروگرم در میلیلیتر محاسبه شد. همین طور، نتایج آزمون میزان کیلیت کنندگی آهن عصارههای اتانولی پوست اکالیپتوس و کاج در غلظت 100 میکروگرم در میلیلیتر، بهترتیب مهار37 و 97/18 درصد را نشان دادند. عصارههای اتانولی پوست اکالیپتوس و کاج در چهار آزمون مورد مطالعه، فعالیت آنتیاکسیدانی قابل قبولی را نشان دادند، بنابراین میتوانند بهعنوان منابع مفیدی برای تأمین آنتیاکسیدانهای طبیعی باشند.
Evaluation of antioxidant properties and total phenolic and flavonoids content of Eucalyptus camaldulensis and Pinus sylvestris bark
نویسندگان [English]
Salehe Nazari1؛ Noraldin Nazarnezhad2؛ Mohammad Ali Ebrahimzadeh3
1M.Sc., Department of Paper Science and Technology, Sari University of Agriculture and Natural
Resources Sciences, Sari, Iran,
2Department of Wood and Paper Science, Sari University of Agriculture and Natural Resources Sciences, Sari,
Iran
3Associate Professor, Department of Medicine Chemistry, Mazandran University of medical Sciences, Medical Sciences Research
Center, Sari, Iran
چکیده [English]
Plants are a rich source of phenolic compounds as natural antioxidants. Antioxidants are the main factors in neutralizing free radicals and prevent the spread of diseases and destruction of many foods. These compounds are extractable from the bark of Eucalyptus camaldulensis and Pinus sylvestris trees. The purpose of this study was to evaluate the antioxidant properties and total phenolic and flavonoids of Eucalyptus and pine wood bark. After preparation of the bark, ethanol extracts were extracted using soxhlet extractor. First the amount of total phenol and flavonoids of the extract was measured. Then to evaluate antioxidant properties of the extracts, four methods include Diphenyl Picryl Hydrazyl, reducing power; nitric oxide and metal chelating activity were used. The results showed that total phenol and flavonoid content, in eucalyptus bark was higher than pine. Test results to trap free radicals of diphenyl Pykryl Hydrazyl showed that 50% inhibitory concentration of ethanol extract of the Eucalypt and Pine bark values as 3.02 and 15.77 micrograms per milliliter, respectively. Also, in reducing power test, absorption rate for eucalyptus bark extract was higher than the pine. In nitric oxide trap test, 50% inhibitory concentration in ethanol extract of eucalypt bark was measured as 2.41 and in pine extract was 22.75 micrograms per milliliter. Furthermore, the results of Fe2+ chelating ability of ethanol extract of eucalyptus and pine bark at a concentration of 100 micrograms per milliliter inhibited 37 and 97/18 percent respectively. Ethanol extracts of the eucalypt and pine bark in four case study tests, showed an acceptable antioxidant activity. Thus, these compounds can be regarded as good sources ofnatural antioxidants.