میرزا, مهدی, نجفپور نوایی, مهردخت. (1391). بررسی مقایسهای ترکیبهای شیمیایی اسانس میوه Heracleum gorganicum Rech. f.
در چند ارتفاع مختلف در پارک ملی گلستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(2), 324-329. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3049
مهدی میرزا; مهردخت نجفپور نوایی. "بررسی مقایسهای ترکیبهای شیمیایی اسانس میوه Heracleum gorganicum Rech. f.
در چند ارتفاع مختلف در پارک ملی گلستان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 28, 2, 1391, 324-329. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3049
میرزا, مهدی, نجفپور نوایی, مهردخت. (1391). 'بررسی مقایسهای ترکیبهای شیمیایی اسانس میوه Heracleum gorganicum Rech. f.
در چند ارتفاع مختلف در پارک ملی گلستان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(2), pp. 324-329. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3049
میرزا, مهدی, نجفپور نوایی, مهردخت. بررسی مقایسهای ترکیبهای شیمیایی اسانس میوه Heracleum gorganicum Rech. f.
در چند ارتفاع مختلف در پارک ملی گلستان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 28(2): 324-329. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3049
بررسی مقایسهای ترکیبهای شیمیایی اسانس میوه Heracleum gorganicum Rech. f.
در چند ارتفاع مختلف در پارک ملی گلستان
1دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2مربی پژوهشی، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده
جنس Heracleum از تیره Umbelliferae میباشد. بهطور کلی 10 گونه از این جنس در ایران رویش دارند که 4 گونه آن ازجمله H. gorganicum Rech. f.، از گونههای انحصاری ایران میباشند. هدف از این تحقیق بررسی کمّی و کیفی اسانس میوه این گونه برای اولین بار بود که از منطقهای حفاظتشده در پارک ملی گلستان و از سه ارتفاع 1400 متر، 1700 متر و 2000 متری جمعآوری گردید و با روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. برای شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. در مجموع در اسانس این گیاه در هر سه ارتفاع 21 ترکیب شناسایی شد. مهمترین ترکیبهای تشکیلدهنده همه اسانسها بهترتیب در ارتفاعات 1400، 1700 و 2000 متری، اکتیلاستات (Octyl acetate) (1/33%، 6/36%، 9/39%)، هگزیلبوتیرات (Hexyl butyrate) (5/22%، 6/25%، 8/29%) و هگزیل 2-متیلبوتیرات (Hexyl 2-methyl butyrate) (4/5%، 3/6%، 1/7%) بودند. در مورد اسانس این گونه تاکنون گزارشی منتشر نشدهاست.
Comparative study on chemical composition of fruit essential oil of
Heracleum gorganicum Rech. F. in different altitudes
نویسندگان [English]
M. Mirza1؛ M. Najafpour Navaei2
1Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
2Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
چکیده [English]
The genus of Heracleum is from Umbelliferae with 10 species growing in Iran of which, four species including H. gorganicum Rech. F. are endemic. The aim of the current study was to determine the quantity and quality of fruit essential oil of the mentioned species collected from Golestan national park at altitudes of 1400, 1700 and 2000 m. The essential oilswere obtained by hydrodistillstion and analyzed by GC and GC/MS. Twenty-one components were characterized for the seed oil. Main components of all essential oils were recorded for octyl acetate (33.1%, 36.6% and 39.9%), Hexyl butyrate 22.5%, 25.6%, 29.8% and Hexyl 2-methyl butyrate 5.4%, 6.3% and 7.1% respectively at altitudes of 1400, 1700 and 2000 m. It is noteworthy to state that no reports have been published yet on essential oil of the studied species.