1دانشجوی دکتری، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
2دانشیار، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
3استاد، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
زعفران خوراکی (Crocus sativus L.) دارای خواص بیولوژیکی متنوع میباشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره آبی زعفران بر کاهش قند و لیپید خون در دیابت تیپ 2 القاء شده در موشهای صحرایی با استرپتوزوتوسین میباشد. در این مطالعه، موشهای صحرایی نر نوزاد 2 تا 5 روزه ویستار آلبینو بهطور تصادفی به گروههای سالم و بیمار بدون درمان و تحت درمان با عصاره آبی زعفران تقسیم شدند. برای القای دیابت نوع 2، STZ با دوز mg/kg body weight 90 بهصورت درون صفاقی ((i.p به موشهای صحرایی نوزاد تزریق شد. سپس دو گروه دیابتی تحت درمان با عصاره آبی زعفران با دو دوز mg/kg body weight 150 و100 قرار گرفتند. یک گروه سالم نیز بهعنوان کنترل، تحت درمان با دوز بالای عصاره قرار گرفت. مطالعه تا 5 ماه ادامه داشت. بدنبال تجویز عصاره آبی زعفران میزان مرگ و میر در رتهای دیابتی تحت درمان کاهش چشمگیری یافت. همچنین وزن رتهای دیابتی تحت درمان در مقایسه با دیابتیهای بدون درمان افزایش یافت (0.001 < p) و به وزن رتهای سالم نزدیک گردید. نتایج نشان داد که تجویز عصاره زعفران سبب کاهش معنیداری در سطح گلوکز، HbA1c، تریگلیسرید، کلسترول تام و LDL در سرم رتهای دیابتی در حالت ناشتا شد، در حالی که HDL بهطور معنیداری (0.001 < p) افزایش یافت. با توجه به نتایج بدستآمده، مشخص شد که عصاره آبی زعفران دارای اثر پایینآورندگی قند و چربی در خون موشهای صحرایی دیابتی بود.
Effects of saffron (Crocus Sativus L.) aqueous extract on serum biochemical factors in streptozotocin-induced diabetic rats
نویسندگان [English]
S. Shirali1؛ S.Z. Bathayi2؛ M. Nakhjavani3؛ M.R. Ashoori4
1PhD Student, Clinical Biochemistry Department, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modaress University, Tehran, Iran
2Clinical Biochemistry Department, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modaress University, Tehran, Iran
3Research Center for Endocrinology and Metabolism, Emam Khomainy Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
4Clinical Biochemistry Department, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modaress University, Tehran, Iran
چکیده [English]
Saffron (Crocus Sativus L.) has various biological properties. The main aim of the present research is to investigate the possible hypoglycemic and hypolipidemic effects of the saffron aqueous extract in streptozotocin-induced type 2 diabetic rats. In this study, 2-5 days old neonatal male Wister rats were randomly divided into healthy and diabetic groups with or without treatment with saffron aqueous extract. Diabetic groups received i.p. injection of streptozotocin (90 mg/kg body weight). Two Diabetic groups were treated with saffron aqueous extract with two doses of 100 and 150 mg/Kg body weight. A healthy group was also treated with high-dose saffron extract as control group. The study lasted for five months. The results indicate a decrease in the mortality rate and a significant increase (P<0.001) in the body weight of diabetic rats treated with saffron aqueous extract compared to the diabetic group. Our results showed that administration of saffron aqueous extract in diabetic rats was effective in decreasing the levels of glucose, HbA1c, TG, total cholesterol, LDL and increasing HDL in the fasting serum (P<0.001). According to the results, saffron aqueous extract has hypoglycemic and hypolipidemic effects in diabetic rats.
کلیدواژهها [English]
Diabetes mellitus, rat, Glucose, saffron aqueous extract