حبیبزاده, محبوب, سفیدکن, فاطمه, فاطمی, شهره. (1391). تأثیر اندازه ذرات، روش و مدت زمان اسانسگیری بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه
Pimpinella affinis Ledeb.. سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(2), 224-234. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3034
محبوب حبیبزاده; فاطمه سفیدکن; شهره فاطمی. "تأثیر اندازه ذرات، روش و مدت زمان اسانسگیری بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه
Pimpinella affinis Ledeb.". سامانه مدیریت نشریات علمی, 28, 2, 1391, 224-234. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3034
حبیبزاده, محبوب, سفیدکن, فاطمه, فاطمی, شهره. (1391). 'تأثیر اندازه ذرات، روش و مدت زمان اسانسگیری بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه
Pimpinella affinis Ledeb.', سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(2), pp. 224-234. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3034
حبیبزاده, محبوب, سفیدکن, فاطمه, فاطمی, شهره. تأثیر اندازه ذرات، روش و مدت زمان اسانسگیری بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه
Pimpinella affinis Ledeb.. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 28(2): 224-234. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3034
تأثیر اندازه ذرات، روش و مدت زمان اسانسگیری بر کمّیت و کیفیت اسانس گیاه
Pimpinella affinis Ledeb.
1دانشجوی کارشناسیارشد، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه تهران
2استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3دانشیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه تهران
چکیده
ترکیبهای لیمونن، ترانس-آلفا-برگاموتن، گایجرن، المیسین و جرماکرن B کاربردهای فراوانی در فرمولاسیون فرآوردههای دارویی، آرایشی و بهداشتی و عطرسازی دارند که در اسانس گیاه Pimpinella affinis Ledeb. (گونه بومی ایران و ترکیه) یافت میشوند. در این تحقیق، اندامهای هوایی گیاه در مرحله گلدهی و بذردهی از ایستگاه تحقیقاتی البرز کرج جمعآوری گردید و پس از خشک شدن در دمای آزمایشگاه، با سه روش: تقطیر با آب و بخار، تقطیر با آب و تقطیر با بخار مستقیم، مطابق آزمونهای طراحی شده توسط روش آماری تاگوچی با سه عامل روش، زمان و اندازه ذرهای در سه سطح اسانسگیری گردید تا تأثیر کمّی و کیفی عاملها بر روی اسانس مشخص شود. سپس بازده استخراج اسانس برای هر کدام محاسبه شد و ترکیبهای موجود در اسانسها توسط کروماتوگرافی گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) شناسایی و درصد ترکیبهای تشکیلدهنده آنها تعیین شد. بررسی میانگین دادهها (بازده اسانسها) نشان داد که اندازه مش 20 در روشهای تقطیر با بخار و تقطیر با آب مقادیر بیشتری از ترکیبهای لیمونن، ترانس-آلفا-برگاموتن و گایجرن حاصل میشود. برای المیسین و جرماکرن B اندازه مش40، روش تقطیر با بخار و زمان 5/2 ساعت بهترین نتیجه را میدهد. بیشترین بازده اسانس در روش تقطیر با آب و بخار با اندازه مش 20 و کمترین نیز در همین روش با مش 14 میباشد. بنابراین، با انتخاب شرایط اسانسگیری میتوان به درصد دلخواه از میزان اسانس و ترکیب مورد نظر دست یافت.
The effects of different mesh sizes, methods and periods of distillation on
essential oil content and composition of Pimpinella affinis Ledeb.
نویسندگان [English]
M. Habibzadeh1؛ F. Sefidkon2؛ Sh. Fatemi3
1MSc. Student, Faculty of Chemical Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran
2Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
3Faculty of Chemical Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]
Limonene, trans-α-bergamoten, geijeren, elemicine and germacrene B are being used widely in the formulation of pharmaceutical products, cosmetics, hygienic applications, and aromatization. These compounds are found in essential oils of Pimpinella affinis Ledeb. (a species native to Iran and Turkey). In the present study, aerial parts of the plant were collected in flowering and maturity stages from Alborz Research Station of Karaj, and dried in room temperature. Three methods of oil extraction including hydro distillation, water & steam distillation and direct steam distillation were applied based upon Taguchi statistical method in three levels to determine the quantitative and qualitative effects of the parameters namely method, time and mesh on essential oil. Essential oil yields were calculated based on dry weight. Identification of the compounds and determination of compounds percentage were done by GC and GC/MS. Mean comparisons of essential oil yield showed that more content of limonene, trans-α-bergamoten and geijeren was obtained by mesh size 20 in hydro-distillation and steam distillation methods. Mesh size 40 and time 2.5 h gave the best result for elemicine and germacren B in steam distillation method. The maximum and minimum essential oil yield was respectively obtained by mesh size 20 and 14 in water & steam distillation method. Therefore, deseirable percentage and compounds of the essential oil could be achieved from Pimpinella affinis Ledeb. by selection of the condition of essential oil extraction.