جوادی, سید اکبر, محمد پوری نعیم, شادی, ارزانی, حسین, احمدی, احمد. (1391). تعیین کیفیت علوفه Agropyron libanoticum Hack در مراحل مختلف فنولوژی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 19(4), 571-580. doi: 10.22092/ijrdr.2013.3030
سید اکبر جوادی; شادی محمد پوری نعیم; حسین ارزانی; احمد احمدی. "تعیین کیفیت علوفه Agropyron libanoticum Hack در مراحل مختلف فنولوژی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 19, 4, 1391, 571-580. doi: 10.22092/ijrdr.2013.3030
جوادی, سید اکبر, محمد پوری نعیم, شادی, ارزانی, حسین, احمدی, احمد. (1391). 'تعیین کیفیت علوفه Agropyron libanoticum Hack در مراحل مختلف فنولوژی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 19(4), pp. 571-580. doi: 10.22092/ijrdr.2013.3030
جوادی, سید اکبر, محمد پوری نعیم, شادی, ارزانی, حسین, احمدی, احمد. تعیین کیفیت علوفه Agropyron libanoticum Hack در مراحل مختلف فنولوژی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 19(4): 571-580. doi: 10.22092/ijrdr.2013.3030
تعیین کیفیت علوفه Agropyron libanoticum Hack در مراحل مختلف فنولوژی
1استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
2کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
3استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان¬غربی
چکیده
تعیین کیفیت علوفه گونههای موجود در مراتع از مهمترین عواملی است که جهت محاسبه ظرفیت چرایی و مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروریست. در این تحقیق کیفیت گونه گیاهیlibanoticum Agropyron در سه مرحله فنولوژیک در دره نژ ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. بعد از نمونهبرداری نمونهها به آزمایشگاه منتقل گردید. شاخصهای کیفی دیواره سلولی منهای همیسلولز (ADF)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)، انرژی متابولیسمی (ME) و پروتئین خام (CP) اندازهگیری شدند. نتایج بدستآمده نشان داد تفاوت معنیداری در فاکتورهای مورد اندازهگیری در (سطح احتمال 1%) در مراحل مختلف فنولوژی وجوددارد. در این گونه کیفیت علوفه در مرحله رویشی بیشتر از کیفیت علوفه در مرحله گلدهی و بذردهی میباشد. البته میزان پروتئین خام این گونه از آغاز تا پایان رویش روند کاهشی دارد و تفاوت میانگین آن، در رشد فعال با گلدهی و بذردهی معنیدار است.
Determination of forage quality of Agropyron libanoticum Hack at different phenological stages
نویسندگان [English]
Seyed Akbar Javadi1؛ Shadi Mohamad pori naeem2؛ Hossein Arzani3؛ Ahmad Ahmadi4
1Assistant professor, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2M.Sc. in Rangeland Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3Professor, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
4Research Instructor, Research Center for Agriculture and Natural Resources, West Azerbaijan, Urmia, Iran
چکیده [English]
Determination of forage quality of rangeland species is one of the fundamental factors for evaluation of grazing capacity and management of rangelands. In this study, forage quality of Agropyron libanoticum was compared in three phenological stages in Nejh valley, Urmia. After sampling, quality indices such as ADF, CP, ME and DMD were measured in laboratory. Results showed that there were significant differences among the growth stages (at 1 % level of probability). Forage quality of vegetative growth stage was higher than that of flowering and seed ripening stages. Crude protein content decreased from early growth to the end of growth and there was significant difference among vegetative growth stage and flowering as well as seed ripening stage.