1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
3دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
انجدان رومی (Levisticum officinale Koch.)گیاهی چند ساله از تیره چتریان (Apiaceae) بوده که در بسیاری از کشورهای دنیا به منظور استفاده از مواد مؤثره آن جهت معالجه بیماری سنگ کلیه و مجاری ادرار بهطور وسیع کشت میشود. به منظور بررسی اسانس موجود در گلها و میوههای انجدان رومی، این آزمایش در سال 1389 با گیاهان کشت شده در منطقه زردبند واقع در شمال تهران انجام شد. نمونه گل در مرحله گلدهی کامل و نمونه میوه در دو مرحله نارس و رسیدگی کامل جمعآوری شدند و پس از خشک شدن در سایه و در دمای 25 درجه سانتیگراد، استخراج اسانس به روش تقطیر با آب (دستگاه کلونجر) به مدت سه ساعت انجام گردید. بازده متوسط تولید اسانس (w/w نسبت به وزن خشک) در گل، میوه نارس و میوه رسیده انجدان رومی بهترتیب 6/0%، 8/1% و 8/2% تعیین گردید. جهت شناسایی اجزای اسانس از دستگاههای گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. همچنین نتایج آنالیز اسانسها نشان داد که در اسانس گل 18 ترکیب و در اسانس میوه نارس و میوه رسیده 19 ترکیب وجود دارد که از بین آنها، سه ترکیب لیگوستیلید Z (4/52%)، بتا-فلاندرن (6/26%) و آلفا-ترپینیل استات (4/10%) در گل، بتا-فلاندرن (8/47%)، لیگوستیلید Z (5/38%) و آلفا-ترپینیل استات (6/3%) در میوه نارس و لیگوستیلید Z (1/35%)، بتا-فلاندرن (4/34%) و آلفا-ترپینیل استات (2/4 %) در میوه رسیده بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده بودند. بهطور کلی میتوان بیان داشت که درصد و اجزای اسانس در اندامهای مختلف این گیاه با یکدیگر متفاوت است و بالاترین عملکرد مربوط به اسانس میوه رسیده میباشد.
Comparison of the essential oil of flowers and fruits in
Lovage (Levisticum officinale Koch. Cv. Budakalaszi)
نویسندگان [English]
O. Heidarpour1؛ M.K. Souri2؛ A. Estaji1؛ M.T Ebadi3
چکیده [English]
Lovage (Levisticum officinale Koch.) is a perennial plant from Apiaceae family which is cultivated in many countries for medicinal uses. Active substance of this plant is used as a diuretic to cure kidney stones and urinary diseases.To evaluate the quantitative and qualitative changes in essential oil of flowers and fruits, this experiment was carried out at Zardband in the north of Tehran.Flower samples were harvested at full flowering stage and fruits were harvested at immature and ripe stages. After drying in room temperature at 250C, the essential oil was extracted with hydrodistillation using a Clevenger apparatus. The results showed that the total yield of essential oil (w/w) in the flowers, immature and ripe fruits were 0.6%, 1.8% and 2.8% respectively. The essential oil was analyzed by using GC and GC-MS.The identified constituents in the essential oil of flower, immature and ripe fruits were respectively 18, 19, 19 components. In essential oil of the flowers, the main compounds were Z-ligustilide (52.4%), β-phellandrene (26.6%) and α-terpinyl acetate (10.4%). However, the composition changed as follows: β-phellandrene (47.8%), Z-ligustilide (38.5%) and α-terpinyl acetate (3.6%) for immature fruits and Z-ligustilide (35.1%), β-phellandrene (34.4%) and α-terpinyl acetate (4.2%) for ripe fruits as the major compounds. The results revealed that the percentage and the components of the essential oil in various organs of this plant were different, and ripe fruits were the best source for extraction of the essential oil, with regard to the essential oil yield.