کریمی, سیدرضی, شاهحسینی, رضا, ذاکری, سعید. (1391). ارزیابی فرایند خشک شدن، کمّیت اسانس و مدلسازی ریاضی
گیاه دارویی بهلیمو (Lippia citriodora H. B. et K.) با استفاده از جریان هوای گرم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(4), 684-698. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2919
سیدرضی کریمی; رضا شاهحسینی; سعید ذاکری. "ارزیابی فرایند خشک شدن، کمّیت اسانس و مدلسازی ریاضی
گیاه دارویی بهلیمو (Lippia citriodora H. B. et K.) با استفاده از جریان هوای گرم". سامانه مدیریت نشریات علمی, 28, 4, 1391, 684-698. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2919
کریمی, سیدرضی, شاهحسینی, رضا, ذاکری, سعید. (1391). 'ارزیابی فرایند خشک شدن، کمّیت اسانس و مدلسازی ریاضی
گیاه دارویی بهلیمو (Lippia citriodora H. B. et K.) با استفاده از جریان هوای گرم', سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(4), pp. 684-698. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2919
کریمی, سیدرضی, شاهحسینی, رضا, ذاکری, سعید. ارزیابی فرایند خشک شدن، کمّیت اسانس و مدلسازی ریاضی
گیاه دارویی بهلیمو (Lippia citriodora H. B. et K.) با استفاده از جریان هوای گرم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 28(4): 684-698. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2919
ارزیابی فرایند خشک شدن، کمّیت اسانس و مدلسازی ریاضی
گیاه دارویی بهلیمو (Lippia citriodora H. B. et K.) با استفاده از جریان هوای گرم
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
چکیده
گیاه دارویی بهلیمو با نام علمی Lippiacitriodora H. B. et K. متعلق به خانواده Verbenaceae میباشد که مواد مؤثره آن دارای اثرهای آرامبخشی، ضدتشنج، برطرفکننده تپش قلب، ضداسهال و ضدمیکروبی میباشد. خشک کردن اصولی و دقیق گیاهان دارویی به منظور کاهش رطوبت، افزایش ماندگاری و افزایش کمّی و کیفی مواد مؤثره آنها امری اجتنابناپذیر است. در این تحقیق از خشککن هوای گرم برای خشک کردن برگ گیاه بهلیمو با استفاده از درجه حرارتهای (30، 40 و 50 درجه سلسیوس) و سرعتهای مختلف جریان هوا (m/s5/0، 1 و 5/1) برای رسیدن به میزان رطوبت 15% استفاده گردید. پس از فرایند خشک شدن نمونهها اسانس آنها توسط دستگاه کلونجر استحصال گردید. نتایج نشان داد که دو تیمار دما و سرعت هوا و اثر متقابل آنها بر زمان خشک شدن، دارای اثر معنیدار بود. مقایسه میانگین تیمار دما، اختلاف معنیداری بین دمای ˚C40 و ˚C50 از نظر مدت زمان خشک شدن نشان نداد. اما با افزایش دما اثر سرعت ناچیز شد. بهترین تیمار از نظر کمترین زمان خشک شدن مربوط به دمای ˚C40 و سرعت m/s1 میباشد. سطوح دمایی مختلف اثری معنیدار بر میزان اسانس داشته، بهطوری که بیشترین مقدار اسانس مربوط به دمای ˚C30 و کمترین مقدار آن مربوط به دمای ˚C40 بود. سرعت هوای داغ نیز اثر معنیداری را بر میزان اسانس نشان داد، بهطوریکه در سرعت m/s5/0 بیشترین مقدار اسانس حاصل شد. نتایج حاصل از بررسی اثرهای متقابل نشان داد که حداکثر اسانس مربوط به دمای ˚C 50 و سرعت m/s5/0 بود. در نهایت 7 مدل ریاضی خشک کردن لایههای نازک برای شرایط مختلف خشک شدن، از نظر R2، SSE و RMSE مقایسه شدند که بهترین مدل برای خشک کردن گیاه بهلیمو مدل Modified Page بود.
Assessment of drying process, quantity of essential oil and mathematical modeling of lemon verbena (Lippia citriodora H. B. et K.) using hot air
نویسندگان [English]
S.R. Karimi1؛ R. Shahhoseini2؛ S. Zakeri1
چکیده [English]
Lemon verbena (Lippiacitriodora H. B. et K.) is one of the medicinal plants, belonging to the family Verbenaceae. This plant has active ingredients with sedative, anticonvulsant, heartbeat away, anti-diarrhea and antimicrobial effects. Accurate drying of medicinal plants is inevitable in order to reduce the humidity and increase the longevity and quantity and quality of the active ingredients. In this research, hot air dryer was used to dry the leaves of lemon verbena by using temperatures of 30, 40 and 50ºC and different air speeds of 0.5, 1 and 1.5 m/s to reach a humidity of 15%. Essential oil was extracted by Clevenger apparatus. Results showed that effects of temperature and air speed and their interaction on drying time were significant. Results of mean comparisons showed no significant difference between the temperatures of 40ºC and 50ºC. With increase of temperature, the effect of air speed was negligible. The best treatment in terms of minimum drying time was 40ºC and 1 m/s speed. Different levels of temperature showed significant effect on quantity of the essential oil as the highest and the lowest essential oil level were respectively obtained at 30ºC and 40ºC. The speed of the hot air also showed a significant effect on quantity of the essential oil as the maximum essential oil was obtained at the speed of 0.5 m/s. The results of interaction effects showed that maximum essential oil obtained at 500C temperature and 0.5 m/s speed. Finally, 7 Mathematical models of thin layer drying for different conditions such as R2, SSE and RMSE were compared. According to the results, Modified Page was identified as the best model for drying lemon verbena.
کلیدواژهها [English]
Lippia citriodora H. B. et K, Hot Air Drying, Model Building, essential oil, quantity