1دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
2استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
3دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
چکیده
در این مطالعه ترکیبهای شیمیایی هسته چهار رقم انار تجاری ایران شامل آبانماهی، ملس، پوست سفید و شهوار از لحاظ درصد پروتئین، روغن، کربوهیدرات، عناصر معدنی و ترکیب اسیدهای چرب مورد آنالیز قرار گرفت. همچنین خواص فیزیکوشیمیایی و آنتیاکسیدانی روغن هستههای انار تعیین گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی روغن هسته انار از طریق روش 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که رقم پوست سفید در مقایسه با سایر ارقام مورد مطالعه از محتوای روغن (9/16%)، فیبر خام (4/42%) و ارزش تغذیهای (7/460 کیلوکالری در صد گرم) بالاتری برخوردار است. رقم پوست سفید دارای بیشترین مقدار فسفر (3/2766 میلیگرم در کیلوگرم) و منیزیم (0/2052 میلیگرم) بود، در حالیکه بیشترین مقدار کلسیم (3/675 میلیگرم در کیلوگرم) و پتاسیم (6/3724 میلیگرم در کیلوگرم) مربوط به رقم شهوار بود. اسید چرب عمده شناسایی شده توسط کروماتوگرافی گازی، پونیسیکاسید بود که محدوده آن از 07/72% برای رقم شهوار تا 31/73% برای رقم ملس متغیر بود (p < 0.05). نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اشباع و غیراشباع به اشباع در روغن هسته انار بهترتیب در محدوده 174/9 تا 450/9 و 325/10 تا 861/10 بدست آمد (p < 0.05). اندیسهای اسیدیته (36/8-78/3%)، پراکسید (meq O2/Kg 48/0-39/0)، یدی (g I2/100g 3/220-9/216) و صابونی (mg KOH/g 5/182-3/179) برای روغن هسته انار تعیین گردید. همچنین اندیس شکست در 25 درجه سانتیگراد، ویسکوزیته و دانسیته روغنهای مورد مطالعه بهترتیب 527/1-461/1، 063/0-036/0 و 9311/0-9202/0 بدست آمد. رقم ملس کمترین مقدار ارتو دیفنول (ODC) و فعالیت آنتیاکسیدانی را نشان داد. در تمام ارقام مورد مطالعه، رابطه بین درصد DPPH باقیمانده و محتوای ارتو دیفنول، همبستگی بالایی (R2= 0.98, p < 0.01) را نشان داد.
Study on quality properties and antioxidant activity of the pomegranate seeds
of some Iranian commercial varieties
نویسندگان [English]
S. Dadashi1؛ M. Mousazadeh1؛ S.M. Mousavi2؛ A. Yavari3
چکیده [English]
The pomegranate seeds of four commercial varieties (Abanmahi (AB), Malas (MS), Pust Sefid (PS) and Shahvar (SH)) cultivated in Iran were evaluated in terms of quality properties including protein, oil, dietary fiber, mineral contents and fatty acid composition. Physicochemical properties and antioxidant activity of pomegranate seed oils (PSOs) also was determined. The oil antioxidant activity was measured by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging capacity. Results showed that PS had the highest oil (16.9%) and crude fiber (42.4%), and nutritional value (460.7Kcal/100g) among the selected varieties. PS had the highest level of phosphorus (2766.3 mg/kg) and magnesium (2052.0mg/kg), while the highest calcium (675.3mg/kg) and potassium (3724.6mg/kg) were related to SH. The main fatty acid identified by gas chromatography was punicic acid ranged from 72.07% for SH to 73.31% for MS (pp2/kg), iodine (216.9-220.3g I2/100g) and saponification (179.3-182.5mg KOH/g) values. Also, refractive index at 25°C, viscosity and density of PSOs varied from 1.461-1.527, 0.036-0.063Pa.s and 0.9202-0.9311g/cm3, respectively. The oil obtained from MS showed the lowest level of ortho-diphenols (ODC) and DPPH radical scavenging capability. The relationship between percentage of remaining DPPH and ODC of PSOs also illustrated high correlation among all varieties (R2 = 0.98, p<0.01).