عالمپور, مریم, رحیمی, شعبان, کریمی ترشیزی, محمدامیر. (1392). مقایسه اثر افزودن پنج عصاره گیاهی و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر لیپیدهای سرم،درصد هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه های گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 29(1), 1-10. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2808
مریم عالمپور; شعبان رحیمی; محمدامیر کریمی ترشیزی. "مقایسه اثر افزودن پنج عصاره گیاهی و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر لیپیدهای سرم،درصد هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه های گوشتی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 29, 1, 1392, 1-10. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2808
عالمپور, مریم, رحیمی, شعبان, کریمی ترشیزی, محمدامیر. (1392). 'مقایسه اثر افزودن پنج عصاره گیاهی و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر لیپیدهای سرم،درصد هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه های گوشتی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 29(1), pp. 1-10. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2808
عالمپور, مریم, رحیمی, شعبان, کریمی ترشیزی, محمدامیر. مقایسه اثر افزودن پنج عصاره گیاهی و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر لیپیدهای سرم،درصد هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه های گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1392; 29(1): 1-10. doi: 10.22092/ijmapr.2013.2808
مقایسه اثر افزودن پنج عصاره گیاهی و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر لیپیدهای سرم،درصد هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه های گوشتی
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
2استاد، گروه پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
3استادیار، گروه پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
چکیده
در سالهای اخیر توجه خاصی به پرورش و تولید طیور گوشتی شدهاست. در این راستا استفاده از گیاهان دارویی بهعنوان بهبوددهندههای رشد مورد توجه قرار گرفت. خاصیت هیپولیپیدیمیک و آنتیاکسیدانی بسیاری از گیاهان دارویی و عصارههای آنها به اثبات رسید. هدف از این پژوهش، مقایسه اثر هیپولیپیدیمیک پنج عصاره گیاهی و آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین بهعنوان بهبوددهندههای رشد در صنعت طیور است. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس بهطور تصادفی به 9 تیمار و 4 تکرار (تعداد 20 پرنده در هر تکرار) تقسیم شدند. تیمارها بهترتیب شامل: عصاره آویشن (Thymus vulgaris)، سیر (Allium sativum)، کاکوتی (Thymus kotschyanus)، مریمگلی (Salvia officinalis)، نعناع (Mentha piperita)، مخلوط آویشن و نعناع و تیمار مخلوط کاکوتی و مریمگلی با دوز مصرف 1%، آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین با دوز مصرف ppm15 و گروه شاهد بدون هیچیک از افزودنیها بود. کلسترول تام (TC)، تریگلیسرید (TG)، -LDL کلسترول (LDL) و HDL-کلسترول (HDL) سرم در پایان دوره پرورش (42 روزگی) تعیین شدند. بین عصارههای استفاده شده عصاره سیر بهطور معنیداری TC، TG و LDL را کاهش و سطح HDL را افزایش داد. نسبت هتروفیل به لنفوسیت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت و بالاترین و پایینترین نسبت فوق بهترتیب در تیمارهای نعناع و سیر مشاهده شد. البته عصارههای گیاهی استفاده شده فاکتورهای خونی را در مقایسه با گروههای آنتیبیوتیک و شاهد، بهبود دادند.
Comparison of the effect of five herbal extracts and virginiamycin on serum lipids and heterophil/lymphocyte ratio in broilers
نویسندگان [English]
M. Alempour1؛ Sh. Rahimi2؛ M.A. Karimi Torshizi3
چکیده [English]
In recent years, we have paid special attention to the development and production of broiler chickens. In this regard, the use of medicinal plants has been considered as growth promoters. Hypolipidemic and antioxidant properties of medicinal plants and their extracts have been proved. The purpose of this study was to compare hypolipidemic effects of five herbal extracts and virginiamycin as growth promoters in the poultry industry. Seven hundred and twenty 1-d-old male broiler chicks were randomly divided into 9 treatments and 4 replicates (20 birds per replicate). Treatments respectively included extracts of thyme (Thymus vulgaris), garlic (Allium sativum), common thyme (Thymus kotschyanus), common sage (Salvia officinalis), peppermint (Mentha piperita), blend of thyme and peppermint and blend of common thyme and common sage with a dosage of 1%, virginiamycin with dosage of 15 ppm and control. Total cholesterol (TC), LDL cholesterol, triglycerides (TG), HDL cholesterol, and heterophil/lymphocyte ratio were measured after 42 days. Among the extracts, garlic (Allivum sativum) hsignificantly reduced the levels of TC, LDL, and TG and significantly increased the level of HDL. Heterophil to lymphocyte ratio was not affected by treatments and the highest and lowest ratios were respectively observed in treatments of peppermint and garlic. Herbal extracts could improve blood factors compared with the antibiotic and control groups.