2گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3دانشگاه مسی نیوزلند
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر سطح کلسیم و اندازه ذرات کربنات کلسیم بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخممرغ، کلسیم محتویات سنگدان و قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی کلسیم در مرغهای تخمگذار تجاری انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل (2×3) با سه سطح کلسیم (80، 100 و 120 درصد نیاز سویه؛ به ترتیب 27/3، 09/4 و 9/4 درصد کلسیم) و دو اندازه ذرات ریز (GMD= 406 میکرومتر) و درشت (GMD= 2766 میکرومتر) از سن 68-57 هفتگی در مرغهای تخمگذار سویه لوهمن (LSL-LITE)، انجام شد. ضرایب قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی کلسیم با افزایش اندازه ذرات کربنات کلسیم، افزایش یافت (01/0 >P)، قابلیت هضم حقیقی کلسیم در کربنات کلسیم ریز در سطوح 80، 100 و 120 درصد نیاز به ترتیب 494/0، 458/0 و 495/0 درصد و برای کربنات کلسیم درشت در سطوح 80، 100 و 120 درصد نیاز به ترتیب 514/0، 644/0 و 698/0 درصد بود. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش اندازه ذرات کربنات کلسیم (از 406 به 2766 میکرومتر)، ضرایب قابلیت هضم حقیقی کلسیم (482/0 در مقابل 619/0) و ابقاء ظاهری در کل دستگاه گوارش افزایش می یابد که همراه با بهبود ورن پوسته تخم مرغ بود. نکته قابل توجه در نتایج این آزمایش، عدم تاثیرگذاری سطح کلسیم بر ضرایب قابلیت هضم کلسیم و عملکرد مرغ های تخمگذار بود، لذا چنانچه در صنعت مرغ های تخمگذار، ضخامت پوسته تخم مرغ مطلوب با 80 درصد نیاز سویه حاصل می شود، می توان سطح کلسیم را در جیره های تجاری کاهش داد.
Influence of calcium level and particle size of limestone on the performance, egg quality, and apparent and true ileal digestibility of calcium for commercial laying hens
نویسندگان [English]
Porya Azizi1؛ Soudabeh Moradi2؛ reza Abdollahi3
1Department of Animal Science, Razi University, Kermanshah, Iran
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
3Monogastric Research Centre, School of Agriculture and Environment, Massey University, New Zealand.
چکیده [English]
The aim of this study was to evaluate the effect of calcium levels and particle size of limestone on performance, egg quality, gizzard Ca, and apparent and true ileal Ca digestibility coefficient in commercial laying hens. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (3×2) with three calcium levels (80%, 100%, and 120% of strain requirements; 3.27%, 4.09%, and 4.9%, respectively) and two particle sizes: fine (GMD= 406 µm) and coarse (GMD= 2766 µm) from 57-68 weeks in Lohmann (LSL lite) laying hens. Apparent and true ileal calcium digestibility coefficients increased with increasing limestone particle size (P < 0.01). The true calcium digestibility of fine limestone at 80%, 100%, and 120% of requirements was 0.494, 0.458, and 0.495, respectively, while for coarse limestone, it was 0.514, 0.644, and 0.698, respectively. The results of this experiment indicated that by increasing the particle size of calcium carbonate (from 406 to 2766 μm), the true calcium digestibility coefficients (0.482 vs. 0.619) and total tract retention increased, which was accompanied by an improvement in eggshell weight. A notable point in the results of this experiment was the lack of effect of calcium level on calcium digestibility coefficients and laying hen performance. Therefore, if in the laying hen industry, the desired eggshell thickness is achieved with 80% of the strain requirement, the calcium level in commercial diets can be reduced.