بختیاری, زهرا, درمانی کوهی, حسن, روستایی علی مهر, محمد. (1404). اثر سطوح سبوس گندم فراوری شده یا نشده بر عملکرد، ریخت شناسی روده، صفات خونی و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/asj.2025.366888.2483
زهرا بختیاری; حسن درمانی کوهی; محمد روستایی علی مهر. "اثر سطوح سبوس گندم فراوری شده یا نشده بر عملکرد، ریخت شناسی روده، صفات خونی و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1404, -. doi: 10.22092/asj.2025.366888.2483
بختیاری, زهرا, درمانی کوهی, حسن, روستایی علی مهر, محمد. (1404). 'اثر سطوح سبوس گندم فراوری شده یا نشده بر عملکرد، ریخت شناسی روده، صفات خونی و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/asj.2025.366888.2483
بختیاری, زهرا, درمانی کوهی, حسن, روستایی علی مهر, محمد. اثر سطوح سبوس گندم فراوری شده یا نشده بر عملکرد، ریخت شناسی روده، صفات خونی و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1404; (): -. doi: 10.22092/asj.2025.366888.2483
اثر سطوح سبوس گندم فراوری شده یا نشده بر عملکرد، ریخت شناسی روده، صفات خونی و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی
.این تحقیق با هدف بررسی اثر روشهای مختلف فرآوری سبوسگندم بر عملکرد رشد، ریختشناسی روده، پارامترهای سرم و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی از سن 1 تا 42 روزگی انجام شد. تعداد 504 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه ( راس 308 با متوسط وزن44/0± 8/42) در قالب طرح کاملا تصادفی در 7 تیمار آزمایشی ( 6 تکرار12 قطعهای به ازاء هرتیمار) مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره پایه، جیره پایه حاوی 3 و 6 درصد سبوسگندم، جیره پایه حاوی 3 و 6 درصد سبوسگندم اکسترود شده، جیره پایه حاوی 3 و 6 درصد سبوسگندم تخمیر شده با ساکارومایسس سرویزیه بودند. در طول دوره آزمایش، برای هر تکرار مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن بدن اندازهگیری شدند و ضریب تبدیل خوراک محاسبه شد. تمامی تیمارهای آزمایشی، غلظت گلوکز سرم را در مقایسه با گروه کنترل کاهش دادند (01/0P <). سطح کلسترول، اسیداوریک، آلبومین، پروتئین تام و فعالیت آنزیم آسپارتاتآمینوترنسفراز در همه گروههای آزمایشی نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری داشت (01/0P <). به طور کلی، بهبود نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در گروه دریافت کننده سبوسگندم تخمیری 3 درصد و سبوسگندم اکسترود 3 درصد در مقایسه با شاهد مشاهده شد (05/0P ). نتایج این تحقیق نشان داد که نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت که دلالت بر سطح جذب دارد در تیمار حاوی 3 درصد سبوس گندم تخمیری و اکسترود شده بهبود یافت و استفاده از سبوسگندم تا سطح 6 درصد فرآوری شده یا غیر فرآوری شده تاثیر منفی بر عملکرد و ویژگیهای لاشه نداشت
Effect of processed or unprocessed wheat bran on performance, intestinal morphology, blood parameters and immune system in broiler chickens
نویسندگان [English]
zahra Bakhtiari1؛ Hasan darmani koohi2؛ roostaei alimehr mohammad3
1student
2animal science group, agriculture collage, guilan university
3animal science group, agriculture faculty, guilan university
چکیده [English]
This study aimed to investigate the effect of different wheat bran processing methods on growth performance, intestinal morphology, serum parameters, and immune system in broiler chickens from 1 to 42 days of age. A total of 504 one-day-old male broiler chickens (Ross 308 with 42.8 ± 0.44 average weight) were distributed in a completely randomized design into 7 experimental treatments (with 6 replicates, each containing 12 birds). Experimental treatments were: basal diet (without wheat bran), 2 diets with 3 and 6% wheat bran without processing, diets with 3 and 6% extruded wheat bran and diets with 3 and 6% wheat bran fermented with Saccharomyces cerevisiae. For each experimental period, feed intake and body weight gain were measured and feed conversion ratio was calculated. All experimental treatments reduced serum glucose concentration compared to the control group (P < 0.01). The levels of cholesterol, uric acid, albumin, total protein and aspartate aminotransferase enzyme activity were significantly increased in all experimental groups compared to the control group (P < 0.01). Birds fed 3% and 6% fermented wheat bran in their diets showed significantly lower crypt depth compared to the control group (P < 0.05). The results showed that in general, the ratio of villus height to crypt depth, which indicates the level of absorption, was improved in the extruded and fermented wheat bran treatments at 3% and the use of wheat bran up to 6% in processed and unprocessed form did not have a negative effect on broiler performance and carcass characteristics.