1دانشگاه لرستان، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه علوم دامی
2دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیۀ دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
3دانشیار گروه علوم دامی-دانشگاه لرستان
4استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
چکیده
مطالعۀ حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی بر عملکرد رشد، فراسنجههای تخمیر و فعالیت آنزیمهای هیدرولیتیک میکروبی شکمبه و متابولیتهای خونی برههای پرواری صورت گرفت. از تعداد 28 رأس برۀ نر پرواری با میانگین سنی 6±120 روزه و میانگین وزن 5/2±30 کیلوگرم با 4 تیمار آزمایشی و 7 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جیرههای آزمایشی شامل سطوح صفر (شاهد)، 4، 8 و 12 درصد خوراک ضایعات بادام زمینی بر حسب درصد مادۀ خشک جیره بودند که به مدت 60 روز به دامها تغذیه شد. استفاده از سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره در مقایسه با تیمار شاهد تأثیر معنیداری بر وزن نهایی، کل افزایش وزن، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و مصرف مادۀ خشک نداشت (05/0P>). با افزایش سطح خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره به جز غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه که به طور خطی کاهش یافت (05/0>P)، سایر فراسنجهها شامل pH و غلظت اسیدهای چرب فرار تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0P>). فعالیت پروتئازی شکمبه در همۀ بخشهای داخلی، خارجی و کل، کل فعالیت آلفا آمیلازی شکمبه و غلظت پروتئین تام خون با افزایش سطح خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره به طور خطی افزایش یافت (05/0>P)، این در حالی است که غلظت نیتروژن اورهای خون با افزایش سطح خوراک ضایعات بادام زمینی به طور خطی کاهش نشان داد (05/0>P). در کل، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از خوراک ضایعات بادام زمینی تا سطح 8 درصد مادۀ خشک جیرۀ غذایی برههای پرواری قابل توصیه است.
Effect of different levels of peanut waste feed on performance, fermentation parameters and activity of rumen microbial enzymes and blood metabolites of fattening lambs
نویسندگان [English]
Ayoub Azizi1؛ Zeinab Kazemi Firoozi2؛ Ali Kiani3؛ Amir Fadaeifar4
1Department of Animal Science, School of Agriculture, Lorestan University
2Animal Science Group, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran.
3Animal Science Group, Lorestan University
4Animal Science Group, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran.
چکیده [English]
The present study was conducted to investigate the effect of different levels of peanut waste feed (PWF) on growth performance, fermentation parameters, rumen microbial hydrolytic enzyme activity and blood chemical metabolites of fattening lambs. For this purpose, 28 fattening male-lambs with average age of 120±6 days and average live weight of 30±2.5 kg were used with 4 experimental treatments and 7 replications in the form of completely randomized design. The experimental diets contained PWF at levels 0 (control), 4, 8 and 12% based on dry matter (DM), and fed to animals. Including different levels of PWF in the diet had no significant effect on final body weight, total weight gain, average daily gain, feed conversion ration and DM intake compared to the control treatment (P>0.05). By increasing the level of PWF in the diet except for rumen ammonia nitrogen concentration which decreased linearly (P<0.05), other parameters including pH, concentration of volatile fatty acids, carboxymethylcellulase enzyme activity, microcrystalline cellulase and rumen filter paper degrading and blood glucose concentration were not affected by experimental treatments (P>0.05). Rumen protease activity in all internal, external and total parts, total rumen alpha-amylase activity and blood total protein concentration increased linearly with increasing the level of PWF in the diet (P<0.05), while the concentration blood urea nitrogen decreased linearly with increasing PWF level in the diet (P<0.05). In general, the results of the present study showed that the use of peanut waste feed up to 8% of diet DM is recommended in fattening lambs.