1کرج 'گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3انستیتو علوم غذایی و بیوتکنولوژی
چکیده
سورفکتین قدرتمندترین و یکی از مهمترین لیپوپپتیدهای حلقوی است که توسط Bacillus velezensis و برخی گونههایBacillus دیگر تولید میشود و کاربرد وسیعی در صنعت، پزشکی، داروسازی و کنترل زیستی آفات و بیماریهای گیاهی در کشاورزی دارد. بهمنظور افزایش تولید لیپوپپتیدهای حلقوی، انتخاب محیط کشت مناسب و اقتصادی و مهیاکردن بهترین شرایط محیطی تولید، اهمیت زیادی دارد. سویه B. velezensis UTB96 با تولید لیپوپپتیدهای حلقوی موجب کاهش کشش سطحی آب از mN/m 72 به mN/m 30 شد. در این پژوهش، دو محیط کشت متفاوت تهیه شد و میزان تولید سورفکتین با استفاده از HPLC در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت پس از مایهزنی، در دو دمای 25 و 37 درجه سلسیوس و دو محیط متفاوت از نظر منابع نیتروژن و برخی فلزات مؤثر محاسبه شد. نتایج نشانداد که بیشترین میزان تولید سورفکتین مربوط به دمای 37 درجه سلسیوس، طول دوره رشد 48ساعته و با منبع نیتروژن نیترات آمونیوم و غلظت 01/0 میلیمول سولفات منگنز و چهار میکرومول سولفات آهن است. بهطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که سویۀ B. velezensis UTB96توان بالقوهای در تولید لیپوپپتید حلقوی سورفکتین دارد و بهینهسازی محیط کشت و عوامل محیطی تاثیر معنیداری بر افزایش میزان تولید سورفکتین دارد؛ لذا این سویه را میتوان برای کاربردهای صنعتی و تولید تجاری سورفکتین پیشنهاد کرد.
1Dept. of Plant Protection, College University of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
2Dept. of Plant Protection, College University of Agriculture and Natural resources, University of Tehran
3Institute of Food Science and Biotechnology. University of Hohenheim
چکیده [English]
Surfactin a well-known and highly effective bacterial cyclic lipopetides mainly produced by different species of Bacillus is considered for using in agriculture as an effective antibiotic for pest and disease management. Therefore, comprehensive investigation on an optimized medium or employing innovative carbon and nitrogen sources inevitably is considered as an important step for commercialization. It is a superior strain for production of cyclic lipopeptides especially surfactin. This strain is able to reduce the surface tension of the water from 72 mN/m to 30 mN/m. In this research we evaluated the production of surfactin by UTB96 as a potent producer. The strain was cultured in two different media. The effect of different incubation time including 24, 48 and 72 hours, different temperature including 25 and 37 degree Celsius, and also, different sources of nitrogen and finally different concentration of microelements surfactin production has been evaluated using HPLC analysis. HPLC analysis indicated that surfactin considerably produced at the optimum temperature of 37˚C for a 48h-incubation period. It was found that the optimum nitrogen source was NH4NO3 (50 mM) and also, the optimum mineral slats were MnSO4 (0.01 mM), FeSO4 (4 uM). It was also revealed that the extracted CLP could inhibit the growth of the fungus Aspergillus niger at the concentration of 1mg/ml. These results tend to suggest that UTB96 might be an appropriate strain to produce surfactin in bioreactor fermentation for large-scale production in order to apply for controlling A. flavus and to reduce its dangerous mycotoxin, aflatoxin as well.