1پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
2پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
3پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
چکیده
تغییر شرایط آب و هوایی در طی دوره برداشت چای بر تولید ترکیبات کیفی برگ سبز موثر است. در این مطالعه ارقام چای کاشف و لاهیج از نظر تغییر ترکیبات کیفی در طول دوره برداشت مقایسه شد. برداشت برگ سبز به روش استاندارد یک غنچه و دو برگ، با دست در سه فصل بهار، تابستان، پائیز و در دو سال متوالی انجام گردید. ویژگیهای کیفی برگ سبز چای از جمله؛ شاخص کلروفیل، درصد پلیفنل، درصد نیتروژن ، اسید آمینه کل و میزان ماده جامد در آزمایشگاه اندازهگیری شدند. از دادههای ایستگاه هواشناسی برای سنجش تغییرات میزان بارش ماهانه و ساعات آفتابی استفاده شد. نتایج نشان داد که زمان برداشت برگ سبز در هر دو رقم بر ویژگیهای کیفی چای اثر میگذارد. میانگین درصد ماده جامد برگ سبز در هر دو رقم 24 درصد بود اما مقدار آن در سال 1399 بیشتر از سال 1398 بود که حاکی از ضخیم شدن برگ در سال 1399 است، این موضوع حاصل تاثیر تفاوت مقدار بارش و ساعات آفتابی در دو سال میباشد. همچنین بیشترین درصد پلیفنل (8/19 درصد) مربوط به رقم کاشف در برداشت بهار و کمترین آن در برداشت پائیز هر دو رقم (2/11 در کاشف و 9/10 درلاهیج) بود. مقدار شاخص کلروفیل در رقم لاهیج بیشتر از کاشف بود. میانگین اسید آمینه کل در رقم کاشف 3/1 درصد و در رقم لاهیج 9/0 درصد بود و در تابستان کمتر از دو فصل بهار و پائیز مشاهده شد. تغییرات درصد نیتروژن برگ سبز مشابه تغییرات اسیدآمینه برگ سبز بود. بهطور کلی چای رقم کاشف از نظر عوامل موثر در کیفیت (پلیفنلها و اسیدهای آمینه) در هر سه فصل برداشت دارای برتری نسبت به رقم لاهیج به ویژه برای تولید چای سیاه بود. رقم لاهیج بدلیل داشتن پلیفنل کمتر و کلروفیل بیشتر گزینه خوبی برای تولید چای سبز است.
1tea research center. horticultural research institute,
2Tea Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Lahijan, Iran
3Tea Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization,
Lahijan, Iran
چکیده [English]
The change of weather conditions during the harvesting period of tea is effective for the production of quality compounds of tea leaves. In this study, Kashef and Lahij tea cultivars were compared in terms of changes in quality components during the harvest period. Harvesting of green leaves was done by the standard method of one bud and two leaves by hand in three seasons: spring, summer and autumn in two consecutive years. The quality parameters included: chlorophyll index, polyphenol, total amino acid, nitrogen and green leaf dried matter, were determined in the laboratory. The data of weather station were used for measurement of changes in monthly rainfall and sunshine hours. The results showed that the time of harvesting affects tea quality in both cultivars. The average green leaf dried matter in both cultivars was 24%. That was higher in 2020 compared to 2019. It was shown to lignify of leaves in 2020 because of different in rainfall amount and sunshine hours in two years. The highest and lowest levels of polyphenol were in the spring harvest of Kashef (19.7%) and autumn harvest of both cultivars (11.2% in kashef; 10.9% in Lahij) respectively. The chlorophyll index in Lahij cultivar was higher than Kashef. The total amino acid was 1.3% in Kashef and 0.9% in Lahij, which was lower in summer to spring and autumn. Between two cultivars, the total amino acid was higher in Kashef, and in summer it was lower than in spring and autumn. The changes in tea nitrogen were similar to amino acids. In general, the Kashef cultivar was superior to the Lahij in terms of quality parameters (polyphenol and amino acids) in all harvesting seasons especially for the production of black tea. Less polyphenol and more chlorophyll in the Lahij cultivar were suitable for green tea production.
کلیدواژهها [English]
tea .weather, chlorophyll, polyphenol, amino acid
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 2
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب