سابکی, ابراهیم, مدنی, بابک, باقری, عبدالنبی. (1404). شناسایی ژنوتیپهای برتر گواوا (Psidium guajava L) در ایران با استفاده از خصوصیات کمی و کیفی میوه. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), 74-88. doi: 10.22092/rhsj.2025.369568.1123
ابراهیم سابکی; بابک مدنی; عبدالنبی باقری. "شناسایی ژنوتیپهای برتر گواوا (Psidium guajava L) در ایران با استفاده از خصوصیات کمی و کیفی میوه". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, 1, 1404, 74-88. doi: 10.22092/rhsj.2025.369568.1123
سابکی, ابراهیم, مدنی, بابک, باقری, عبدالنبی. (1404). 'شناسایی ژنوتیپهای برتر گواوا (Psidium guajava L) در ایران با استفاده از خصوصیات کمی و کیفی میوه', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), pp. 74-88. doi: 10.22092/rhsj.2025.369568.1123
سابکی, ابراهیم, مدنی, بابک, باقری, عبدالنبی. شناسایی ژنوتیپهای برتر گواوا (Psidium guajava L) در ایران با استفاده از خصوصیات کمی و کیفی میوه. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1404; 4(1): 74-88. doi: 10.22092/rhsj.2025.369568.1123
شناسایی ژنوتیپهای برتر گواوا (Psidium guajava L) در ایران با استفاده از خصوصیات کمی و کیفی میوه
1استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان، سازمان تحقیقات، آموزش و
2استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات،
3استادیار پژوهش بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
گواوا یکی از مهمترین میوههای مناطق گرمسیری بوده که سرشار از ویتامینهای مختلف است. کشت این میوه در استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان انجام میشود. از آنجا که درختان موجود در منطقه از طریق بذر تکثیر شدهاند، در اثر دگرگردهافشانی در این گیاه، تنوع ژنتیکی وسیعی در ژرمپلاسم آن ایجاد شده است. بهطوریکه درختان گواوا با خصوصیات متفاوت و میوههای متنوع از لحاظ شکل، اندازه، رنگ، طعم و کیفیت، یافت میشوند. لذا این پژوهش به منظور شناسایی ژنوتیپهای برتری که در منطقه موجود هستند، انجام گرفت. این مطالعه در سالهای 1397 تا 1400 روی 102 ژنوتیپ گواوا، درختان 15 تا 20 سال سن، در نقاط مختلف استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان انجام شد. در این آزمایش صفات رویشی، کمی و کیفی بر اساس توصیفنامه گواوا در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. صفات وزن میوه، طول دمبرگ، مقدار مواد جامد محلول کل، اسید قابل تیتراسیون و وزن 100 دانه، تنوع بالایی از خود نشان دادند. وزن میوه بین 31 تا 188 گرم متغیر بود. شکل میوه به صورت گرد، کشیده و گلابی شکل مشاهده شد. نتایج همبستگی ساده صفات نشان داد وزن میوه با طول و قطر میوه همبستگی مثبت و معنیداری دارد. 11 ژنوتیپ به عنوان ژنوتیپ برتر انتخاب شدند.
1Research Assistant Professor, Agricultural and Horticultural Sciences Research Department, Balouchestan, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Iranshahr, Iran
2Research Assistant Professor, Agricultural and Horticultural Sciences Research Department, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shahre
3Research Assistant Professor, Plant protection Research Department, Hormozgan, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Bandarabbas, Iran
چکیده [English]
Guava is one of the most important fruits of tropical regions, rich in various vitamins. This fruit is cultivated in the provinces of Sistan and Baluchestan and Hormozgan. Since the trees in the region are propagated through seeds, cross-pollination has led to wide genetic diversity within its germplasm. Guava trees are found with different characteristics and diverse fruits in terms of shape, size, color, taste and quality. Therefore, this research was conducted to identify the superior genotypes that are available in the region. This study was conducted on 102 guava genotypes, trees 15 to 20 years old, in different parts of Sistan and Baluchestan and Hormozgan provinces from 2018 to 2021. In this experiment, growth, quantitative and qualitative traits were investigated and evaluated based on the guava description in a completely randomized design with four replications. The traits of fruit weight, petiole length, total soluble solids, titratable acidity and 100-seed weight showed high variability. Fruit weight varied between 31 and 188 grams. Fruit shape was observed as round, elongated and pear-shaped. Simple correlation results of traits showed that fruit weight has a positive and significant correlation with both fruit length and diameter. 11 genotypes were selected as superior genotypes.
کلیدواژهها [English]
Genotype diversity, morphological characteristics, guava genotypes, fruit quality
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 2
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب