موسوی, سید حسن, چقاکبودی, زینب. (1404). پایش کیفیت و سلامت ظاهری ژنوتیپ های خیار در مناطق مختلف کشور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), 1-17. doi: 10.22092/rhsj.2025.368873.1122
سید حسن موسوی; زینب چقاکبودی. "پایش کیفیت و سلامت ظاهری ژنوتیپ های خیار در مناطق مختلف کشور". سامانه مدیریت نشریات علمی, 4, 1, 1404, 1-17. doi: 10.22092/rhsj.2025.368873.1122
موسوی, سید حسن, چقاکبودی, زینب. (1404). 'پایش کیفیت و سلامت ظاهری ژنوتیپ های خیار در مناطق مختلف کشور', سامانه مدیریت نشریات علمی, 4(1), pp. 1-17. doi: 10.22092/rhsj.2025.368873.1122
موسوی, سید حسن, چقاکبودی, زینب. پایش کیفیت و سلامت ظاهری ژنوتیپ های خیار در مناطق مختلف کشور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1404; 4(1): 1-17. doi: 10.22092/rhsj.2025.368873.1122
پایش کیفیت و سلامت ظاهری ژنوتیپ های خیار در مناطق مختلف کشور
1موسسه تحقیقات علوم باغبانی- عضو هیئت علمی پژوهشکده سبزی و صیفی
2استادیار پژوهش، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پرددیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه،ایران
چکیده
توجه به امنیت غذایی و سلامت محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ارزیابی کیفیت و سلامت ظاهری 40 نمونه از محصول خیار از یازده منطقه عمده تولید اصفهان، ورامین، جیرفت، کهنوج، بندرعباس، بیجار، همدان، کرج، اهواز، تاکستان و یزد از سال 1399 بمدت دو سال در پژوهشکده گلخانه و محیط های کنترل شده انجام شد. مبدا تولید، وزن تر، درصد ماده خشک، قطر، طول، طعم، یکنواختی، آسیب دیدگی، سفتی بافت، پلاسیدگی، آسیب دیدگی و ضایعات مورد ارزیابی قرار گرفت. در ارزیابی صفات از استاندارد بینالمللی توصیف نامه خیار استفاده شد. بین نمونهها از نظر شاخصهای موثر بر سلامت وکیفیت ظاهری تفاوت معنی داری وجود داشت. بیشترین تعداد نمونه ها از اصفهان (16 نمونه) و کهنوج (6 نمونه) بودند. بالاترین وزن تر میوه در نمونه تاکستان (90/110گرم) و بیشترین وزن خشک میوه در نمونه همدان (86/4 درصد) مشاهده شد. نمونه ورامین بیشترین طول میوه (50/16 سانتی متر) و کمترین قطر میوه (28/2 سانتی متر) را داشت. نمونه های بندرعباس حداکثر یکنواختی و نمونه های همدان و بیجار مطلوبترین کیفیت از نظر عطر و طعم را دارا بودند. نمونه های همدان دارای بافت کاملاً سفت و فاقد پلاسیدگی بودند. همچنین نمونه های ورامین، کرج، بیجار میزان ضایعات حداقل و فاقد آسیب دیدگی ظاهری بوده و نمونه های اهواز و تاکستان دارای ضایعات بودند. در نمونه های اصفهان، بندرعباس و جیرفت آسیب دیدگی ظاهری جزئی دیده شد. استفاده از پتانسیل نمونه های مورد بررسی، برای بهینه سازی تولید و با هدف افزایش عملکرد و بهبود کیفیت پیشنهاد می شوند.
Monitoring the Quality and Apparent Health of Cucumber Genotypes (Cucumis Sativus L.) Across Various Regions of the Iran
نویسندگان [English]
Seyed Hasan Mousavi1؛ Zeinab Chaghakaboodi2
1Horticultural Sciences Research Institute(HSRI)
Researcher of Vegetable Research Center (VRC)
2Department of Plant Production and Genetics Engineering, Faculty of Agriculture, Razi University, College of Agriculture and Natural Resources, Kermanshah, Iran.
چکیده [English]
In this project, the quality and apparent health of 40 cucumber samples from eleven major production areas of Isfahan, Varamin, Jiroft, Kahnuj, Bandar Abbas, Bijar, Hamedan, Karaj, Ahvaz, Takestan and Yazd were evaluated for two years in the Greenhouse and Environment Research Institute since 2019. Controlled tests were performed. The origin of production, fresh weight, percentage of dry matter, diameter, length, taste, uniformity, damage, texture stiffness, flaking, injury and waste were evaluated. In the evaluation of traits, the international standard of cucumber description was used. There was a significant difference between the samples. The largest number of samples were from Isfahan (16 samples) and Kohnuj (6 samples). The highest fresh fruit weight was observed in the vineyard sample (110.90 grams) and the highest dry weight was observed in the Hamedan sample (4.86%). Varamin sample had the highest fruit length (16.50 cm) and the lowest fruit diameter (2.28 cm). Bandar Abbas samples had maximum uniformity and Hamedan and Bijar samples had the most favorable quality in terms of aroma and taste. Hamadan samples had a completely firm texture and no plastification. Also, the samples of Varamin, Karaj, Bijar had minimal lesions and no visible damage, and the samples of Ahvaz and Takstan had lesions. In the samples of Isfahan, Bandar Abbas and Jiroft, slight damage was seen. Using the potential of the examined samples is suggested for planning the optimization of production or greenhouse conditions with the aim of increasing yield and improving quality.
کلیدواژهها [English]
Quality, Sample, Trait, Yield, Vegetable
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 2
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب