1گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران
2گروه تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
3گروه تحقیقات محصولات زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
این مطالعه به بررسی تأثیر محلولپاشی تیامین بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمهای پرداخته است. آزمایش بهصورت گلدانی در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری در سال 1402-1401، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تیامین در سه سطح (50، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) و شاهد (آب مقطر) بودند. محلولپاشی در ۴ نوبت با فاصله ۷ روز انجام شد تا مراحل حساس رشد شامل استقرار رویشی (نوبت ۱)، مرحلهی گلدهی (نوبت ۲)، تشکیل میوه (نوبت ۳) و پر شدن میوه (نوبت ۴) میباشد. نتایج نشان داد که محلولپاشی تیامین تأثیر معنیداری بر شاخصهای رشد، عملکرد و کیفیت فلفل دلمهای دارد. بیشترین عملکرد میوه (882 گرم در بوته) در تیمار 200 میلیگرم در لیتر تیامین مشاهده شد. همچنین، این تیمار موجب افزایش معنیدار ویتامین C و مواد جامد محلول (78/5 درصد بریکس) گردید. بیشترین سفتی بافت میوه (48/7 کیلوگرم بر سانتیمتر) و بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی (72/23 درصد) نیز در غلظت 200 میلیگرم در لیتر تیامین ثبت شد. محلولپاشی تیامین در سطوح 100 و 200 میلیگرم در لیتر موجب افزایش غلظت ترکیبات فنلی (54/385 و 07/412 میلیگرم گالیک اسید در 100 گرم وزن تر) و فلاونوئیدها (65/67 و 84/71 میلیگرم در 100 گرم وزن تر) شد. کاربرد تیامین قبل از برداشت با غلظت 200 میلیگرم در لیتر، بیشترین اثر مثبت را بر کیفیت میوه نشان داد. اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است، اما نتایج این مطالعه نشان میدهد که تیامین پتانسیل بهبود رشد، عملکرد و ویژگیهای کیفی فلفل دلمهای را دارد.
1Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran
2Soil and Water Research Group, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization . Shahrekord, Iran
3Crop and Horticultural Research Crop and Horticultural Research Group, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization , Shahrekord, Iran
چکیده [English]
This study investigated the effect of foliar application of thiamine on growth, yield and fruit quality of bell pepper. The experiment was conducted in a pot in the greenhouse of Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural Research Center in 2013-2014, in a completely randomized design with three replications. The treatments included thiamine at three levels (50, 100 and 200 mg/L) and a control (distilled water). Foliar application was performed in 4 doses with an interval of 7 days until the critical growth stages including vegetative establishment (Stage 1), flowering stage (Stage 2), fruit formation (Stage 3) and fruit filling (Stage 4). The results showed that foliar application of thiamine had a significant effect on growth, yield and fruit quality indices of bell pepper. The highest fruit yield (882 g/plant) was observed in the 200 mg/L thiamine treatment. This treatment also significantly increased vitamin C and soluble solids (78.5% Brix). The highest fruit firmness (48.7 kg/cm) and highest antioxidant activity (72.23%) were also recorded at a concentration of 200 mg/L thiamine. Foliar application of thiamine at levels of 100 and 200 mg/L increased the concentration of phenolic compounds (385.54 and 412.07 mg gallic acid per 100 g fresh weight) and flavonoids (67.65 and 71.84 mg per 100 g fresh weight). Preharvest application of thiamine at a concentration of 200 mg/L showed the greatest positive effect on fruit quality. Although more research is needed in this area, the results of this study indicate that thiamine has the potential to improve growth, yield, and quality characteristics of bell pepper.
کلیدواژهها [English]
Antioxidants, Improvement, Potential, Fruit Firmness, Yield
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب