1معاونت پژوهش و فناوری، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری
2دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، زیست شناسی دریا، جانوران دریا
چکیده
تولید جیره غذایی اقتصادی با تأکید بر نیازمندی غذایی گونه، افزایش تولید در واحد سطح، ارائه محصولات با کیفیت و متنوع با ارزش افزوده بالاتر، جهت توسعه پایدار صنعت ماهیان خاویاری در کشور ضروری است. با توجه به توسعه روزافزون پرورش ماهیان خاویاری در کشور انتظار میرود که این ماهیان نیز در روند پرورش با انواع بیماریهای عفونی و غیرعفونی مواجه شوند. اغلب عوامل بیماریزا، فرصتطلب بوده و منجر به بروز بیماری در ماهیانی میشوند که دارای نقص در سیستم ایمنی خود باشند. کیتوزان یک نوع پلی ساکارید با خاصیت تحریک رشد و تقویت ایمنی در آبزیان بوده که از نظر ساختار شیمیایی پلیمری از گلوکز آمین (Glucosamin) میباشد که از استیلزدایی (Deacetylation) کیتین به دست میآید. گزارشهای متعددی در خصوص اثر کیتوزان بر پارامترهای رشد، شاخصهای خونی، بهبود فعالیت آنتیاکسیدانی، مورفولوژی روده، مقاومت در برابر عوامل بیماریزا و مقاومت به استرس در گونههای مختلف ماهیان خاویاری از جمله فیلماهی، تاسماهی سیبری و ازونبرون پرورشی به چاپ رسیده است. بر اساس پژوهش صورت گرفته، با افزودن میزان 5/0 درصد مکمل کیتوزان در جیره غذایی ماهیان خاویاری با میانگین وزنی 2 تا 200 گرم، باعث بهبود عملکرد رشد، شاخصهای ایمنی از جمله لیزوزیم، کمپلمان، ایمونوگلوبولین کل و ایمونوگلوبولین M (IgM) و نیز افزایش بیان ژنهای مرتبط با رشد و ایمنی نسبت به گروه شاهد شد. بر این اساس میتوان بیان نمود، استفاده از کیتوزان در جیره غذایی، ضمن ارتقای روند رشد، افزایش توان عملکردی دستگاه ایمنی و بهبود شاخصهای سلامت میتواند در سودآوری پرورش دهندگان و توسعه پایدار صنعت آبزی پروری ماهیان خاویاری کشور، مؤثر واقع گردد.
The use of Chitosan on growth performance and immune-biochemical indices of farmed sturgeon fingerlings
نویسندگان [English]
Mahmoud Mohseni1؛ Donya Zakeri2
1Fish Nutrient Expert
21Department of Animal Sciences and Marine Biology, Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University
چکیده [English]
Producing economic rations with an emphasis on the nutritional requirements of the species, increasing production per unit area, and providing quality and diverse products with higher added value are essential for the sustainable development of the sturgeon industry in the country in Iran. According to the rapid expansion of sturgeon farming, these fish are increasingly susceptible to various infectious and non-infectious diseases. Most pathogens are opportunistic, causing disease in fish with compromised immune systems. Chitosan, a polysaccharide derived from the deacetylation of chitin, composed of glucosamine polymers, is known for its growth-promoting and immune-enhancing properties in aquatic species. Numerous studies have reported chitosan's positive effects on growth performance, hematological parameters, antioxidant activity, gut morphology, resistance to pathogens, and stress tolerance in various sturgeon species, including Beluga (Huso huso), Siberian sturgeon (Acipenser baerii) and Stellate sturgeon (Acipenser stellatus). In this study, supplementing the diet of sturgeon (mean weight: 2 – 200 g) with 0. 5% chitosan resulted increase in growth rate, Immune indices, including lysozyme, complement, total immunoglobulin, and immunoglobulin M (IgM), also showed significant improvements in the chitosan-supplemented groups compared to the control. These findings suggest that adding chitosan into sturgeon diets can enhance growth performance, strengthen immune function, improve health indices, and reduce environmental pollution from crustacean processing waste. This approach can contribute to the profitability of sturgeon farmers and the sustainable development of the sturgeon aquaculture industry in Iran.