2استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
3استادیار پژوهشی پژوهشکده دامهای خاص پژوهشگاه زابل
چکیده
پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثرات سینبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، جمعیت میکروبی و ریختسنجی روده کوچک مرغهای تخمگذار در شرایط تنش مزمن گرمایی و برآورد نقطه بهینه مصرف آن با استفاده از مدلسازی خط شکسته انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و نه قطعه مرغ در هرتکرار انجام شد. تیمارها شامل سطوح صفر(شاهد) 5/0، 1 و 5/1 گرم در کیلوگرم سینبیوتیک بود که به جیره پایه اضافه شد. یافتهها نشان داد که افزودن سین-بیوتیک، درصد تخمگذاری، توده تخممرغ و وزن تخممرغ را در 42-44 هفتگی و 44-46 هفتگی افزایش داد )05/0(p<. همچنین توده تخم مرغ و درصد تخمگذاری در همه گروههای دریافتکننده سینبیوتیک در مقایسه با شاهد، در کل دوره بیشتر بود05/0(p<. کمترین و بیشترین مقدار توده تخممرغ در کل دوره مربوط به گروه شاهد و گروه دریافتکننده 5/0 گرم سینبیوتیک بود(به ترتیب 88/45 و 6/49). شمار سالمونلا در گروههای 5/0، 1 و 5/1 گرم سینبیوتیک در مقایسه با شاهد کمتر شد )05/0(p<. برآورد سطح بهینه در جیره بر اساس مدلسازی خط شکسته خطی و درجه دو برای درصد تخمگذاری به ترتیب 93/0 و 05/1 گرم سینبیوتیک در کیلوگرم جیره بود. در مجموع، استفاده از سین-بیوتیک باعث بهبود وزن تخم مرغ، شاخص تولید و درصد تخمگذاری همراه با کاهش جمعیت سالمونلا شد و مقدار یک گرم در کیلوگرم برای شرایط تنش گرما توصیه میگردد.
Investigating the effects of synbiotic on the performance, microbial population, and histology of the small intestine in laying hens under heat stress condition
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Persian Gulf University, Bushehr, 75169, Iran
3Research Assistant Professor, Institute of Special domestic animal, Research Institute of Zabol
چکیده [English]
The present study was conducted to evaluate the effects of synbiotic on the performance, quality traits of eggs, intestinal microbial population, and intestinal morphology of laying hens under chronic heat stress and estimating its optimal point of synbiotic supplementation using broken line modeling. The experiment was conducted using a completely randomized design that included four treatments, four replications, and nine birds each. The results indicated that the addition of synbiotic increased the egg-laying percentage, egg mass, and egg weight during the 42-44 week and 44–46-week periods(p<0.05). Likewise, the egg mass and egg laying percentage in all synbiotic-receiving groups were higher compared to the control group throughout the entire period. The lowest and highest egg mass values in the control group and the 0.5-gram additive group were 45.88 and 49.6, respectively, throughout the entire period. The number of Salmonella in the 0 .5-, 1-, and 1.5-gram synbiotic -receiving groups decreased (p<0.05). The optimal synbiotic was estimated through linear and quadratic broken line modeling to ascertain the percentage of egg laying, which corresponded to 0.93 and 1.05 grams per kilogram, respectively. Overall, the use of synbiotic improved performance along with the reduction of intestinal salmonella population, and the amount of 1 gram per kilogram is appropriate for heat stress conditions.