1دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، دانشگاه لرستان
2دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان
3استاد گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان
چکیده
مقدمه: استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی روش موثری برای کاهش استرس در جوجههای یکروزه تحت حمل و نقل میباشد. روش کار: پژوهش حاضر به صورت آرایش فاکتوریل 3×4 در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 12 تیمار، پنج تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. فاکتور اول تغذیه اولیه در چهار نوع (گروه اول شاهد مثبت بدون هرگونه مکمل تغذیهای، گروه دوم شاهد منفی با استفاده از روغن زیتون و بدون ویتامین E و لیکوپن، گروه سوم ویتامین E به مقدار 6/0 میلیگرم برای هر جوجه و گروه چهارم تغذیه با لیکوپن به مقدار 5/0 میلیگرم برای هر جوجه) و فاکتور دوم مدت زمان انتقال در سه بازه زمانی یک، چهار و هشت ساعت بود. در تحقیق حاضر شاخصهای آنتیاکسیدانی سرم، هورمونهای تیروئیدی و فرآسنجههای بیوشیمیایی خون در جوجههای گوشتی تحت تنش حمل و نقل تعیین شد. یافتهها: تاثیر ویتامین E و لیکوپن بر کاهش وزن بدن جوجههای گوشتی معنیدار نبود. بیشترین کاهش وزن کیسه زرده مربوط به جوجههای دریافتکننده ویتامین E بود که تفاوت آن با گروه شاهد مثبت معنیدار بود (05/0>P). اثر متقابل افزودنیها و زمان انتقال بر کاهش وزن بدن معنیدار نبود، اما از نظر کاهش وزن کیسه زرده تفاوت معنیدار بود (05/0>P)، بهطوریکه بیشترین کاهش وزن گرمی کیسه زرده در جوجههای دریافت کننده ویتامین E که برای چهار ساعت جابجا شدند مشاهده شد و کمترین کاهش وزن گرمی کیسه زرده مربوط به جوجههای تغذیه شده با جیرههای بدون افزودنی که برای هشت ساعت جابجا شدند وجود داشت. تفاوت معنیداری از نظر فراسنجههای سرم بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. نتیجهگیری: به طور کلی نتایج نشان دادند که ویتامین E و لیکوپن تاثیر معنیداری در کاهش شدت تنش جوجههای گوشتی در دوره انتقال نداشتند.
Effects of lycopene and vitamin E on antioxidant status, thyroid hormones and blood biochemical parameters in broiler chicks under transportation stress
نویسندگان [English]
Houshang Parvizinia1؛ Bahman ., Parizadian Kavan,2؛ Heshmatollah Khosravinia3؛ Ali Kiani3
1MSc Student of Poultry Nutrition, Lorestan University, Khorramabad, Iran
2*Associate Professor, Department of Animal Science, Lorestan University, Khorramabad, Iran
3Professor, Department of Animal Science, Lorestan University, Khorramabad, Iran
چکیده [English]
Introduction: The use of antioxidant compounds is an effective way to reduce stress in broiler chicks during transportation. Objectives: The present research was conducted for determining the effects of lycopene and vitamin E on antioxidant status, thyroid hormones and blood biochemical parameters in broiler chicks under transportation stress. Methods: The 4×3 factorial experiment was managed in a completely randomized design with 600 broiler chicks in 12 treatments and 5 replicates of 10 birds each. The first factor was primary nutrition in the four types (the first group was positive control without any nutritional program, the second group was negative control using olive oil, the third group was vitamin E in the amount of 0.6 mg for each chicken and the fourth group was feeding with 0.5 mg of lycopene per chick) and the second factor was the transfer time in three time of 1, 4 and 8 hours. In the present study, serum antioxidant indices, thyroid hormones and blood biochemical parameters were determined in broiler chickens under transportation stress. Results: The lowest and the highest weight loss of yolk sac were observed in positive control group and vitamin E group respectively (P<0.05). The highest weight loss of yolk sac were observed in broilers were fed with vitamin E and transferred for 4 hours and the lowest weight loss of yolk sac were observed in positive control group and transferred for 8 hours (P<0.05). No significant differences were observed in serum parameters between different treatments. Conclusions: The results of the present study suggest that using of vitamin E and lycopene had not beneficial effect in reducing the intensity of stress during road transport in broiler chicks.
کلیدواژهها [English]
Antioxidant, Broiler chicks, Lycopene, Road transport, Vitamin E
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 14
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب