1دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد پردیس بین الملل دانشگاه ارومیه
2جانبازان کوی 18 پلاک 14 طبقه 4 و 5
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
4استادیار آناتومی و جنین شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
5عضو هیئت علمی گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات مختلف سدیم جیرهی آغازین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، جذب کیسه زرده و برخی متابولیتهای خونی، تعداد 420 قطعه جوجه خروس یکروزه (راس 308) در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 6 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایش شامل سطوح 18/0، 20/0، 22/0، 24/0 و 26/0 درصد سدیم در جیرههای آغازین بودند. افزایش سطح سدیم منجر به افزایش خطی (01/0>P) وزن بدن طی دورههای 1-10 و 1-30 روزگی و همچنین افزایش خطی (05/0>P) مصرف خوراک در دورهی 1-10 روزگی شد. در سنین 3 و 5 روزگی با افزایش سطح سدیم جیرهی آغازین اوزان نسبی کیسه زرده (01/0˂P) و لاشه (05/0˂P، 01/0>P) بهترتیب به شکل خطی کاهش و افزایش یافت. اوزان نسبی رودهی باریک، کبد، بورس و طحال (01/0>P) با افزایش درصد سدیم جیرهی آغازین افزایش خطی یافت (05/0>P). افزایش سطح سدیم جیرهی آغازین منجر به افزایش خطی (05/0>P) در سطح سدیم، اسمولاریته و گلوکز پلاسما شد. بهطور کلی، افزایش درصد سدیم جیرهی آغازین به 26/0 درصد موجب بهبود افزایش وزن بدن (39/8 درصد در دورهی آغازین، 27/8 درصد در کل دوره) و بازده لاشه (60/8 درصد در 5 روزگی)، کاهش وزن نسبی کیسه زرده (50/41 درصد در 3 روزگی، 13/27 درصد در 5 روزگی) و افزایش وزن نسبی رودهی باریک (72/8 درصد در 5 روزگی) شد.
Effects of different sodium levels in the starter diet on performance, carcass characteristics, yolk sac absorption, and some blood metabolites of broilers
1A graduate of the Master's degree of Urmia University International Campus
2جانبازان کوی 18 پلاک 14 طبقه 4 و 5
3Faculty Member of the Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
4Faculty Member of the Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University
5Faculty Member of the Department of Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University
چکیده [English]
In order to investigate the effects of different sodium levels in the starter diet on performance, carcass traits, yolk sac absorption, and blood metabolites, 420 one-day-old male (Ross 308) broiler chicks were used in completely randomized design with 5 treatments, 6 replications, and 14 chicks per replication. The experimental treatments included sodium levels of 0.18%, 0.20%, 0.22%, 0.24%, and 0.26% in the starter diets. Increasing sodium levels led to a linear (P < 0.01) increase in body weight gain during the 1-10 and 1-30 day periods, and a linear (P < 0.05) increase in feed intake from days 1-10. At 3 and 5 days of age, relative weights of yolk sac and carcass linearly decreased (P < 0.01) and increased (P < 0.05, P < 0.01), respectively, with increasing sodium level in the starter diet. Relative weights of small intestine, liver, bursa of fabricius, and spleen (P < 0.01) increased linearly (P < 0.05) with increasing sodium level in the starter diet. Increasing the sodium level in the starter diet led to linear (P < 0.01) increases in plasma sodium, osmolarity, and glucose levels. Overall, increasing the sodium percentage in the starter diet to 0.26% led to improved body weight gain (8.39% during the starter period, 8.27% over the entire period) and carcass yield (8.60% at 5 days of age), reduced relative yolk sac weight (41.50% at 3 days of age, 27.13% at 5 days of age), and increased small intestine relative weight (8.72% at 5 days of age).