1دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، مازندران، ایران
چکیده
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه خارشتر بر عملکرد، خصوصیات لاشه، مورفولوژی روده، آنزیمهای کبدی و وضعیت آنتیاکسیدانی در جوجههای گوشتی انجام شد. در مجموع از تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک روزه سویه راس 308 با میانگین وزن 64/0±27/41 گرم استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه پرنده در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون اسانس خارشتر) و سطوح 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد اسانس خارشتر در جیره بودند. نتایج نشان داد که در دوره رشد، پایانی و کل دوره جوجههای گوشتی تغذیه شده با 1 درصد اسانس خارشتر افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل خوراک پایینتری داشتند (05/0>P). وزن نسبی کبد و چربی شکمی در جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 1 درصد اسانس خارشتر به طور معنیداری کمتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0>P). ارتفاع ویلی و نسبت ارتفاع ویلی به عمق کریپت ژژنوم در جوجههای گوشتی تغذیه شده باسطوح مختلف اسانس خارشتر به طور معنیدار بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). همچنین در تیمار 75/0 و 1 درصد اسانس خارشتر غلظت کاتالاز و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل نسبت به سایر تیمارهای افزایش نشان داد (05/0>P). به طور کلی میتوان بیان کرد که اسانس خارشتر (در سطح 1 درصد) علاوه بر اثرات مثبت بر عملکرد رشد جوجههای گوشتی، به سیستم ایمنی بدن نیز کمک کرده است.
The effect of Alhagi maurorum essential oil on performance, carcass characteristics, intestinal morphology, liver enzymes and antioxidant status of broilers
نویسندگان [English]
Bardia gouran shourak chali1؛ sakine asadzade2
1PhD student in Poultry Nutrition, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Ghaem Shahr Branch
2Assistant Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University Qaimshahr Branch, Mazandaran, Iran.
چکیده [English]
The present study was conducted with the aim of investigating the effects of different levels of Alhagi maurorum (AM) essential oil on performance, carcass characteristics, intestinal morphology, liver enzymes and antioxidant status in broilers. In total, 400 one-day-old male and female broilers of Ross 308 strain with an average weight of 41.27±0.64 grams were used. This experiment was conducted in the form of a completely randomized design with 5 treatments, 4 replications and 20 birds per replication. The experimental treatments included the control treatment (without AM essential oil) and levels of 0.25, 0.5, 0.75 and 1% of AM essential oil in the diet. The results showed that in the grower, finisher and total periods, broilers fed with 1% AM essential oil had higher weight gain and lower feed conversion ratio (P<0.05). The relative weight of liver and abdominal fat in chickens fed with 1% AM essential oil diet was significantly lower than other experimental treatments (P<0.05). The height of villi and the ratio of villi height to jejunum crypt depth in broilers fed with different levels of AM essential oil were significantly higher than the control treatment (P<0.05). Also, in the treatment of 0.75 and 1% AM essential oil, catalase concentration and total antioxidant capacity showed an increase compared to other treatments (P<0.05). In general, it can be said that AM essential oil (at the level of 1%) in addition to positive effects on the growth performance of broiler chickens, has also helped the immune system.