1استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش
2استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش
3استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات،
4استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر ، سازمان تحقیقات، آموزش
5استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش
6پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
چکیده
تنشهای اقلیمی و محیطی و محدودیتهای کمی و یا کیفی آب و خاک (مانند شوری)، از جمله مسایل چالشزای کشاورزی است. کشت گیاهان سازگار با چنین شرایطی مانند کینوا، از مهمترین راهکارهای رسیدن به امنیت غذایی در کشور میباشد. کینوا گیاهی با ارزش غذایی مطلوب و پتانسیل بالای رشد و تولید در شرایط نامساعد محیطی است. کمتر از یک دهه است که اقدامات پراکندهای برای کشت این محصول در کشور آغاز شده است، لذا یک نوآوری بهشمار میرود. هدف این پژوهش، بررسی ویژگی نوآوری کینوا از دیدگاه کشاورزان است. پژوهش حاضر، یک تحقیق از نوع پیمایش بوده و پرسشنامه، ابزار آن است. روایی صوری پرسشنامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت و با به کارگیری آلفای کرونباخ، پایایی متغیرها در محدوده 66/ 0 تا 89/ 0 محاسبه شد. جامعه مورد مطالعه شامل کشاورزان شش استان بود که 187 کشاورز، مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS29 انجام گرفت. یافتههای پژوهش نشان داد که کشاورزان آشنا با محصول کینوا، دارای تحصیلات بالاتر بوده، بهرهمندی بیشتر از منابع کسب دانش داشته و از نظر اقتصادی نیز وضعیت مناسبتری داشتند. بر اساس نتایج، در بین مؤلفههای نوآوری کینوا، «آزمون پذیری» قویترین ویژگی و «سادگی» و «قابلیت مشاهده نتایج»، ضعیفترین ویژگیهای آن بودند. ویژگیهای «سازگاری» و «مزیت نسبی» کینوا نیز در حد متوسط رو به بالا بودند. توصیه میشود در برنامهریزیهای ترویجی بخش عمدهای از محتوا، به تشریح سه ویژگی (آزمونپذیری، سازگاری و مزیت نسبی کینوا) برای کشاورزان اختصاص یابد و نظر به این که کینوا هم از نظر «ویژگیهای زراعی» و هم از نظر «ارزش تغذیهای» مزیت نسبی بسیار بالایی دارد، ابعاد این قضیه متناسب با ویژگیهای هر منطقه (مانند تنشهای سرما، گرما، شوری، کم آبی و غیره) بهدرستی برای کشاورزان تشریح شود.
Characteristics of agricultural innovations: A case study of Quinoa
نویسندگان [English]
Arman Bakhshi Jahromi1؛ NoorMohammad Abyar2؛ Ahmad Soleymanipoor3؛ Parviz Bayat4؛ Mahmood Mohammad Ghasemi5؛ Zeynab Anafjeh6
1Assistant Professor, Socio-Economic and Agricultural Extension Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Shiraz, I.R. Iran.
2Assistant Professor, Socio-Economic and Agricultural Extension Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Shiraz, I.R. Iran.
3Assistant Professor, Socio-Economic and Agricultural Extension Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, I.R. Iran
4Assistant Professor, Socio-Economic and Agricultural Extension Research Department, Booshehr Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Booshehr, I.R. Iran
5Assistant Professor, Socio-Economic and Agricultural Extension Research Department, Sistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Zabol, I.R. Iran
6Researcher, Khoozestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ahwaz, I.R. Iran.
چکیده [English]
Quinoa is a plant with desirable nutritional value and high potential for growth and production in stressful environmental conditions. It has been less than a decade since scattered efforts to cultivate this crop have begun in the country. Therefore, it is considered an innovation. The aim of this study is to examine the innovative characteristics of quinoa from the perspective of farmers. The present study is a survey study and its instrument is a questionnaire. The face validity of the questionnaire was approved by a panel of experts and by using Cronbach's alpha, the reliability of the variables was calculated in the range of 0.66 to 0.89. The study population includes farmers from six provinces and 187 farmers were studied. The analysis was performed using SPSS29 statistical software. The findings of the study showed that farmers familiar with quinoa were more educated, had greater access to knowledge resources, and were more economically well-off. According to the results, among the components of quinoa innovation, “triability” is the strongest characteristic of quinoa, and “simplicity” and “observability of results” are the weakest characteristics of quinoa. The characteristics of “compatibility” and “relative advantage” of quinoa are also in the moderate to high range. It is recommended that in extension planning, a major part of the content be devoted to explaining the three characteristics (triability, compatibility, and relative advantage of quinoa) for farmers. Given that quinoa has a very high relative advantage in terms of both "agronomic characteristics" and "nutritional value", the dimensions of these issues should be properly explained to farmers in accordance with the characteristics of each region (such as cold, heat, salinity, water shortage, etc.).
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 7
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب