1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
2استاد،گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
3ارزیابی خواص ساختاری، زیستی و ضدقارچی فیلمهای زیستتخریبپذیر تولیدشده از ضایعات بنه زعفران و بقایای ذرت
چکیده
پژوهش حاضر با هدف استفاده بهینه از ضایعات بنه زعفران و بقایای ذرت و تولید فیلم زیست تخریبپذیر فعال انجام شد. بدین منظور ابتدا نشاسته و عصاره اتانولی از بنه زعفران و لیگنین، سلولز از بقایای ذرت (چوب ذرت) استخراج شدند. از سلولز استخراجی، کربوکسیمتیلسلولز تهیه شد. میزان ترکیبات فنلی کل و ظرفیت مهار رادیکال آزاد DPPHدر عصاره بنه زعفران به ترتیب 91/137 میلیگرم در 100 گرم وزن خشک و 31/29 درصد و در لیگنین به ترتیب 69/156 میلیگرم در 100 گرم وزن خشک و 85/58 درصد اندازهگیری شد. سپس فیلمهای مختلف از ترکیب نشاسته بنه زعفران با نانورس، کربوکسیمتیلسلولز و پلیوینیلالکل حاوی ترکیبات فعال (عصاره بنه زعفران و لیگنین هر کدام به صورت جداگانه) تهیه و خواص آنتیاکسیدانی، فعالیت ضدقارچی، خواص ساختاری و میزان زیستتخریبپذیری آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد فیلم نشاسته-کربوکسیمتیلسلولز حاوی لیگنین بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (67/36 درصد) و فعالیت ضدقارچی (قطر هاله مهار رشد آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس به ترتیب معادل 5/11 و 94/7 میلیمتر) را داشت. فیلمهای حاوی عصاره بنه زعفران سطح صافتر و یکنواختتری نسبت به لیگنین داشتند. زیستتخریبپذیری فیلمهای مبتنی بر کربوکسیمتیلسلولز بیش از 90 درصد بود، در حالی که افزودن نانورس و پلیوینیلالکل، این مقدار را به حدود 65 تا 74 درصد کاهش داد. نتایج حاصل از این بررسی نشاندهنده پتانسیل مناسب این فیلمها در کاربردهای زیستپایدار و بستهبندی فعال مواد غذایی است.
Structural, biological, and antifungal properties of active biodegradable films based on saffron corm starch, incorporated with nanoclay, carboxymethyl cellulose, and polyvinyl alcohol
2Research Institute of Food Science and Technology (RIFST) Mashhad, Iran
3Agricultural Engineering Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO Mashhad, Iran
چکیده [English]
The present study was conducted with the aim of utilizing saffron corm waste and corn residues for the development of active, biodegradable films. For this purpose, starch and ethanolic extract were obtained from saffron corms, while lignin and cellulose were extracted from corn stalks. Carboxymethyl cellulose (CMC) was then synthesized from the extracted cellulose. The total phenolic content and DPPH radical scavenging capacity of the saffron corm extract were measured at 137.91 mg/100 g dry weight and 29.31%, respectively, while those of lignin were 156.69 mg/100 g and 58.85%. Various films were formulated using saffron corm starch in combination with nanoclay, CMC, and polyvinyl alcohol, incorporating either saffron corm extract or lignin as active agents. The films were evaluated for antioxidant properties, antifungal activity, structural characteristics, and biodegradability. Results indicated that the starch–CMC film containing lignin exhibited the highest antioxidant activity (36.67% DPPH inhibition) and antifungal efficacy (inhibition zones of 11.5 mm and 7.94 mm against Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus, respectively). Films containing saffron corm extract displayed smoother and more uniform surfaces compared to those with lignin. Biodegradability of CMC-based films exceeded 90%, while the addition of nanoclay and polyvinyl alcohol reduced this rate to approximately 65–74%. Overall, the findings demonstrate the promising potential of these films for sustainable and active food packaging applications.