ایروانی, جواد, وکیلی, رضا, رحمانیان, نفیسه. (1404). اثر منابع مختلف روی بر سیستم ایمنی، فعالیت پاداکسندگی، عملکرد و غنیسازی تخم مرغ در مرغهای تخمگذار لگهورن (w36) در اواخر دوره تولید (80 - 92هفتگی). سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/vj.2025.368762.2215
جواد ایروانی; رضا وکیلی; نفیسه رحمانیان. "اثر منابع مختلف روی بر سیستم ایمنی، فعالیت پاداکسندگی، عملکرد و غنیسازی تخم مرغ در مرغهای تخمگذار لگهورن (w36) در اواخر دوره تولید (80 - 92هفتگی)". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1404, -. doi: 10.22092/vj.2025.368762.2215
ایروانی, جواد, وکیلی, رضا, رحمانیان, نفیسه. (1404). 'اثر منابع مختلف روی بر سیستم ایمنی، فعالیت پاداکسندگی، عملکرد و غنیسازی تخم مرغ در مرغهای تخمگذار لگهورن (w36) در اواخر دوره تولید (80 - 92هفتگی)', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/vj.2025.368762.2215
ایروانی, جواد, وکیلی, رضا, رحمانیان, نفیسه. اثر منابع مختلف روی بر سیستم ایمنی، فعالیت پاداکسندگی، عملکرد و غنیسازی تخم مرغ در مرغهای تخمگذار لگهورن (w36) در اواخر دوره تولید (80 - 92هفتگی). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1404; (): -. doi: 10.22092/vj.2025.368762.2215
اثر منابع مختلف روی بر سیستم ایمنی، فعالیت پاداکسندگی، عملکرد و غنیسازی تخم مرغ در مرغهای تخمگذار لگهورن (w36) در اواخر دوره تولید (80 - 92هفتگی)
تحقیقات دامپزشکی و فرآوردههای بیولوژیک
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 25 خرداد 1404
2گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکاشمر، کاشمر،ایران
3گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کاشمر، کاشمر، ایران 09399134309
چکیده
مقدمه: اثربخشی منابع تامین مواد معدنی از جمله عنصر روی بر عملکرد وکیفیت تخم مرغ پرندگان تخمگذار به طور کامل بررسی نشده است.هدف: بررسی منابع مختلف روی (آلی و معدنی) بر سیستم ایمنی، فعالیت آنتیاکسیدانی، عملکرد و غنی-سازی در مرغهای (hens) تخمگذار لگهورن در سن 80 هفتگی، با هفت تیمار و پنج تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. مواد و روشها: آزمایش بر روی تعداد 175 قطعه مرغ (hen) تخمگذار لگهورن سفید سویههای لاین w36 در سن 80 هفتگی به مدت 12 هفته در محل مرغداری تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرستان کاشمر استان خراسان رضوی انجام گرفت. تیمارها شامل، یک: شاهد (جیره پایه)، دو: جیره پایه + 15mg در kg سولفات روی، سه: جیره پایه + 30 mg در kg سولفات روی، چهار: جیره پایه + 45 mg در kg سولفات روی، پنج: جیره پایه + 15 mg در kg روی آلی، شش: جیره پایه + 30 mg در kg روی آلی، هفت: جیره پایه + 45 mg در kg روی آلی بودند. یافتهها: با توجه به نتایج مصرف خوراک با افزودن سطوح و منابع مختلف روی افزایش معنیداری داشت. در تیمارهای چهار، پنج، شش و هفت بالاترین وزن تخممرغ و بهبود ضریب تبدیل مشاهده شد. بیشترین تعداد و توده تخممرغ در تیمار چهار نسبت به تیمار شاهد بود. هر دو مکمل در تمام سطوح باعث افزایش فعالیت SOD شدند. ایمونوگلوبولینهای G و M بهطور معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. میزان ذخیره روی، در پوسته تخممرغ تحت تأثیر قرار نگرفت اما در استخوان، زرده تخممرغ، سرم خون و کبد بهطور معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. نتیجهگیری: هر دو منبع روی باعث بهبود مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، عملکرد، ایمنی، فعالیت آنتیاکسیدانی، زیستفراهمی و غنیسازی تخممرغ میشوند ولی سطح قابل توصیه این آزمایش استفاده از 45 mg در kg منبع آلی و معدنی میباشد.
Effect of different sources of zinc on immune system, antioxidant status, egg yield and enrichment in Leghorn laying hens (w36) at the end of production period (80-92 weeks)
2Department of animal science, Islamic Azad University, Kashmar, Iran
3Department of animal science,Kashmar Branch,Islamic Azad University,Kashmar,Iran
چکیده [English]
Introduction: The effectiveness of mineral sources, including zinc, on the performance and egg quality of laying birds has not been fully investigated. Objective: To investigate different sources of zinc (organic and inorganic) on the immune system, antioxidant activity, performance and enrichment in 80-week-old Leghorn laying hens, with seven treatments and five replications in a completely randomized design. Materials and Methods: The experiment was conducted on 175 White Leghorn laying hens of the w36 line at the age of 80 weeks for 12 weeks at the research poultry farm of Islamic Azad University, Kashmar city branch, Khorasan Razavi province. The treatments included: one: control (base diet), two: base diet + 15 mg/kg zinc sulfate, three: base diet + 30 mg/kg zinc sulfate, four: base diet + 45 mg/kg zinc sulfate, five: base diet + 15 mg/kg organic zinc, six: base diet + 30 mg/kg organic zinc, seven: base diet + 45 mg/kg organic zinc. Results: According to the results, feed intake increased significantly with the addition of different levels and sources of zinc. In treatments four, five, six and seven, the highest egg weight and improved conversion ratio were observed. The highest number and mass of eggs were in treatment four compared to the control treatment. Both supplements increased SOD activity at all levels. Immunoglobulins G and M were significantly affected by the experimental treatments. The amount of zinc stored in eggshell was not affected, but in bone, egg yolk, blood serum and liver it was significantly affected by the experimental treatments. Conclusion: Both zinc sources improve feed intake, feed conversion ratio, performance, safety, antioxidant activity, bioavailability and egg enrichment, but the recommended level for this experiment is 45 mg/kg of organic and inorganic sources.