2استادیار بخش علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
هدف از این بررسی، ارزیابی مدیریت کوددهی کلسیم برای درختان مرکبات بود. این ارزیابی میتواند به شناخت بهتر نیاز به کلسیم، مقدار و زمان مصرف آن، روند جذب و انتقال کلسیم به برگها و میوهها در این درختان منجر شود که در بهینهسازی توصیههای کودی کلسیم بسیار مؤثر است. کلسیم پس از پتاسیم و نیتروژن بیشترین غلظت در میوه مرکبات دارد اما اولین عنصر از نظر مقدار، در بیوماس درختان مرکبات است (بیشتر از پتاسیم و نیتروژن). مقدار کلسیمی که توسط مرکبات برداشت میشود حدود 550 تا 600 گرم به ازای هر تن میوه تازه است. پس از تشکیل میوه، میوهچههای در حال توسعه، نیاز فوری و پایدار به کلسیم دارند که توسط آوندهای چوبی تأمین میشود که شدیداً به تعرق از سطح این بافتها و اندامها وابسته است. بنابراین، شرایط اقلیمی و مدیریتی نامناسب مانند تنش خشکی، تنش مانداب، تنش گرما، کمبود ساعات آفتابی، رطوبت نسبی زیاد، مصرف زیاد کودهای شیمیایی به ویژه نیتروژن و پتاسیم در مرحله اول رشد میوه، احتمال کمبود کلسیم در این بافتهای در حال توسعه را تشدید میکند. نتایج پژوهشهای مختلف نشان داده است که مناسبترین زمان برای مصرف و افزایش کلسیم میوهها در درختان مرکبات، مرحله اول و اوایل مرحله دوم رشد میوه است و پس از آن راندمان انتقال کلسیم به میوهها به شدت کاهش می-یابد. از طرفی کلسیم بیشترین تأثیر در سفتی بافت میوهها، کاهش روند نرم شدن و کاهش وزن میوهها در طول دوره ذخیره-سازی، کاهش ناهنجاریهای فیزیولوژیک و کاهش درصد پوسیدگی میوهها در دوره انبارمانی دارد. بنابراین هدف از مدیریت کوددهی کلسیم، اطمینان از دریافت بهینه کلسیم توسط میوهها، افزایش کیفیت و بازارپسندی میوهها، پایداری تولید، کاهش ناهنجاریهای فیزیولوژیک، افزایش زمان انبارمانی و حفظ کیفیت آنها در طی دوره انبارمانی است. لذا توصیه میشود که باغداران، مدیریت مصرف کلسیم (محلولپاشی یا کودآبیاری) در مرحله اول و اوایل تا اواسط مرحله دوم انجام دهند و از کوددهی در اواخر مرحله دوم رشد میوه، کوددهی قبل از برداشت و غوطهوری میوههای مرکبات در محلول کلسیم پس از برداشت اجتناب کنند.
1Assistant professor, Soil and Water Research Department, Mazandaran Agricultuarl and Nutural Resources Research and Education
2Agronomy and Horticultural Science Department, Mazandaran Agricultuarl and Nutural Resources Research and Education
چکیده [English]
This study was amid to evaluate calcium fertilization management for citrus trees. This evaluation could lead to a better understanding of the calcium requirement, the amount of fertilization, the appropriate time of fertilization, the process of calcium absorption and transfer to leaves and fruits in these trees, which is very effective in optimizing calcium fertilizer recommendations. After potassium and nitrogen, calcium has the highest concentration in citrus fruits, but it is the first element in terms of quantity in the biomass of citrus trees (more than potassium and nitrogen). The amount of calcium harvested by fresh citrus fruit is about 550 to 600 gr per ton. After post setting, the developing fruits have an immediate and stable need for calcium, which is supplied by the xylem vessels, which is strongly dependent on transpiration from the surface of these tissues and organs. Therefore, inappropriate climatic and management conditions such as drought stress, flooding stress, heat stress, lack of sunny hours, high relative humidity, high application of nitrogen and potassium fertilizers in the first stage of fruit growth (I), intensifies the possibility of calcium deficiency in these developing tissues. The results of various researches have shown that the most appropriate time for application and increasing calcium in citrus fruits is the first and early second stages of fruit growth, and after that the efficiency of transferring calcium to fruits decreases drastically. On the other hand, calcium has the greatest effect on the firmness of the fruit tissue, reducing the softening and reducing the weight of the fruits process during the storage period, reducing the physiological disorders and reducing the fruit rotting percentage during the storage period. Therefore, the purpose of calcium fertilization is to increase the fruit calcium content, increase fruit quality and marketability, stability of production, reduce fruit physiological disorders, increase the storage life and maintain the quality of fruits during storage period. Based on research results in different regions of the world and Iran, the most appropriate time to increase calcium in fruits and application calcium in citrus trees is the first stage of fruit growth (from post setting to June drop) and early to mid-second stage of fruit growth (II). So, it is recommended that gardeners do calcium fertilization (foliar application or fertigation) in the first stage (I) and early to mid-second stage (II), and avoid from Ca application at Late of the second stage of fruit growth, pre harvest application and fruits immersion in calcium solutions after harvest.
کلیدواژهها [English]
Ca absorption trend, Ca fertilizers, Ca requirement, fruit growth phenology
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 7
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب