1انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری-رشت- ایران
2انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری- رشت- ایران
3موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران- ایران
چکیده
سیر از جمله گیاهانی است که ویژگیهای مفید و اثرات درمانی و دارویی متعددی برای آن در طب سنتی بیان گردیده است. این گیاه می تواند خواصی گوناگونی از جمله تحریک ایمنی، رشد و نیز بهبود کیفیت غذا را در ماهیان مختلف از خود بروز دهد. آلیسین مهمترین ماده موثره سیر بوده که می تواند به عنوان یک ماده دارویی قدرتمند در برابر رشد و تکثیر باکتریها، ویروسها، کپکها، مخمرها و سایر میکروارگانیسم ها موثر واقع شود. با توجه به اثرات سودمند این گیاه و نظر به گسترش روز افزون پرورش ماهیان خاویاری در کشور، استفاده از عصاره این گیاه میتواند تاثیرات مفیدی در پرورش انواع گونه های ماهیان خاویاری نظیر تاسماهی سیبری داشته باشد. بر اساس پژوهش صورت گرفته، با افزودن مقدار 1000 میلی گرم از پودر عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم غذای مصرفی طی یک دوره پرورشی دو ماهه در گونه تاسماهی سیبری (با میانگین وزن اولیه 06/0 ± 54/11 گرم)، بازماندگی به میزان 13 درصد، وزن به مقدار 2/11 گرم و شاخصهای ایمنی غیراختصاصی (لیزوزیم و کمپلمان) معادل 28 درصد (در مقایسه با گروه شاهد) افزایش یافت. بر این اساس، میتوان بیان نمود که استفاده از عصاره این گیاه دارویی، ضمن ارتقای شاخص های بازماندگی، ایمنی و رشد، میتواند در سودآوری پرورشدهندگان و در نتیجه رونق صنعت آبزیپروری ماهیان خاویاری کشور مؤثر واقع گردد.
1International Sturgeon Research Institute- Rasht- Iran
2International Sturgeon Research Institute- Rasht- Iran
3International Sturgeon Research Institute- Rasht- Iran
چکیده [English]
Garlic is one of the plants for which many useful properties and therapeutic and medicinal effects have been expressed in traditional medicine. This plant can show various properties, including stimulating immune and growth, as well as improving the quality of food in different fish. Allicin is the most important effective substance of garlic, which can be effective as a powerful medicinal substance against the growth and proliferation of bacteria, viruses, molds, yeasts and other microorganisms. Considering the beneficial effects of this plant and considering the increasing expansion of sturgeon breeding in the country, the use of the extract of this plant can have beneficial effects in the breeding of various species of sturgeon such as Siberian sturgeon. According to the research, by adding 1000 mg of garlic extract powder per kg of food consumed during a two-month rearing period in Siberian sturgeon (with average initial weight of 11.54 ± 0.06 g), increased the survival rate by 13%, weight by 11.2 g, and non-specific immune indices (lysozyme and complement) by 28% (compared to the control group). Accordingly, it can be stated that the use of the extract of this medicinal plant, while improving survival, immune and growth indices, can be effective in the profitability of breeders and, as a result, in the prosperity of the country's sturgeon aquaculture industry.