1استادیار، عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات،
2بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
در دست داشتن برآوردهایی معتبر از آب کاربردی فصلی و نمایههای ارزیابی عملکرد آبیاری در شرایط واقعی مدیریت آبیاری و بهرهبرداری اعمال شده در باغها، پیشنیاز بهبود مدیریت منابع آب کشاورزی است. در پژوهش حاضر، آب کاربردی فصلی و نمایههای ارزیابی عملکرد آبیاری گیلاس در 22 باغ تحت مدیریت بهرهبرداران واقع در استان اردبیل (شهرستانهای پارسآباد و مشگینشهر)، در سال زراعی 1401-1400 مورد مطالعه قرار گرفت. نیاز آبی خالص گیلاس (In) در فصل زراعی مطالعاتی در دامنه 460 (روش آبیاری قطرهای بدون پوشش گیاهی فعال در سطح خاک) تا 729 میلیمتر (روش آبیاری سطحی با پوشش گیاهی فعال در سطح خاک) برآورد شد. برآوردهای تعدیل شده In برای سامانههای آبیاری قطرهای بهمیزان 19 تا 29 درصد پایینتر از مقادیر نظیر آنها برای سامانههای آبیاری سطحی بوده و وجود پوشش گیاهی فعال در سطح خاک موجب افزایش 31 تا 35 درصدی In شد. مجموع آب کاربردی و بارش موثر فصلی (I + Pe) و عملکرد میوه بهترتیب، بین 436 تا 1457 میلیمتر و 60/1 تا 67/16 تن بر هکتار متغیر بود (بهترتیب، با میانگین وزنی 583 میلیمتر و 03/9 تن بر هکتار). آبیاری بیرویه در مراحل ابتدایی و توسعهای رشد گیاه نسبت به مراحل میانی و انتهایی رشد گیاه شایعتر بود. اکثر باغهای مطالعاتی، طی دورههای قبل و پس از برداشت میوه (بهترتیب، در 13 و 21 باغ)، درجات مختلفی از کمآبیاری را تجربه کردند. بهطور میانگین، 60 درصد از آب کاربردی فصلی بهدوره پس از برداشت میوه اختصاص یافت. اختلاف بین مقادیر نمایه تأمین نسبی آبیاری (RIS = I / In) در دورههای قبل و پس از برداشت میوه در سطح 5 درصد معنیدار بود. اثر منطقه مطالعاتی، سطح تحصیلات و مهارت بهرهبرداران، سطح زیرکشت باغ، سن درختان باغ، سامانههای آبیاری و خسارت سرمازدگی بر نمایههای بهرهوری آب در سطح 5 درصد معنیدار بود. خسارت سرمازدگی موجب کاهش بهترتیب، 61 و 72 درصدی عملکرد میوه و نمایه بهرهوری آب (WPI+Pe) در مقایسه با باغهای فاقد خسارت شدید شد. نتایج حاکی ضعف شدید در مدیریت آبیاری اعمال شده در باغهای مطالعاتی بود. کنترل خسارت سرمازدگی و اعمال مدیریت کمآبیاری تنظیم شده در دوره پس از برداشت میوه، بارزترین راهکارهای موثر در بهبود نمایههای عملکرد آبیاری در منطقه مطالعاتی بهنظر میرسد.
Seasonal Performance Assessment of Irrigation Methods in Selected Sweet Cherry Orchards In Ardabil Province, Iran
نویسندگان [English]
Farzin Parchami-Araghi1؛ Mohammad Jolaini2
1Assistant Prof., Agricultural Engineering Research Institute, Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ardabil, Iran
2Agricultural Engineering Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
چکیده [English]
Reliable estimates of the seasonal applied water and irrigation performance assessment indicators under current irrigation and orchard management are prerequisites for improving water resources management. In this study, seasonal applied water and irrigation performance assessment indicators of sweet cherries were studied by monitoring 22 orchards under actual conditions, in Ardabil Province (Parsabad and Meshginshahr counties), Iran, during the 2020-2021 growing season. The seasonal estimates of the net crop water requirement, In, during the study season ranged from 460 mm (drip irrigation with no active ground cover) to 729 mm (surface irrigation with active ground cover). The adjusted In estimates for the drip irrigation method were 19-29% lower than those for the surface irrigation method, and the presence of active ground cover increased In by 31-35%. The total sum of seasonal applied water and effective precipitation (I + Pe) and the fruit yield ranged from 436-1457 mm and 1.60-16.67 ton ha-1 (with a weighted average of 583 mm and 9.03 ton ha-1), respectively. Over-irrigation was more common in the initial and developmental growth stages compared to the middle and late growth stages. Most of the study orchards experienced different degrees of deficit irrigation during pre- and post-harvest periods (13 and 21 orchards, respectively). On average, 60% of seasonal applied water was allocated to the post-harvest period. There was no significant difference between the values of the relative irrigation supply index (RIS = I / In) during pre- and post-harvest periods. The water productivity indicators were significantly (P < 0.05) affected by the orchardist's education and skill level, orchard size, the age of the trees, the irrigation method, and frost damage. Frost damage accounted for a 61 and 72% reduction in fruit yield and water productivity (WPI+Pe), respectively, compared to the orchards without severe frost damage. The results indicated severely poor irrigation management in the study orchards. Controlling frost damage, and implementing regulated deficit irrigation during the post-harvest period seem to be the most significant and effective strategies to improve irrigation performance indicators in the study area.