1استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
2استاد گروه زراعت دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
چکیده
به منظور تعیین اثر محلولپاشی نانوکودهای پتاسیم و کلسیم بر خصوصیات کیفی گیاه چیکوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 32 تیمار و 3 تکرار در سال 96- 1395 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور(رشت) به اجرا درآمد. در این آزمایش فاکتور اول، هشت رقم چیکوری (تودههای بومی شمال ایران، کاشان، ارومیه، سیستان و بلوچستان، تیلدا، هیکور، اورکیس و اصلاح شده مجارستان) و فاکتور دوم مصرف نانوکودها (نانوکلات پتاسیم، نانوکلات میکروکامل، نانوکلات کلسیم با غلظت دو در هزار و یک تیمار شاهد صفر) بودند. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که ژنوتیپهای اصلاح شده مجارستان و تیلدا بیشترین میزان کامفرول (38/19 و 18 درصد) و محتوای پرولین (66/4 و 45/4 میکرومول بر گرم وزن تر) را داشت. تودههای بومی کاسنی محتوای پرولین کمتری داشتند. بیشترین میزان کامفرول (07/15 درصد) با مصرف نانوکلاتکلسیم و بیشترین میزان پرولین (15/4 میکرومول بر گرم وزن تر) در تیمار شاهد بدست آمد. مقایسه میانگین اثر متقابل نشان داد که ژنوتیپهای اصلاح شده و تیلدا با محلولپاشی نانو کلاتکلسیم به ترتیب با میانگینهای 33/20 و 20 میلیگرم بر گرم ماده خشک بیشترین میزان اسید شیکوریک و محتوای فروکتوز کل (به ترتیب با میانگینهای 60/16 و 33/16 درصد) را داشت. رقم تیلدا با مصرف نانوکلاتکلسیم بیشترین عملکرد ریشه (4114 کیلوگرم در هکتار) و میزان اینولین (60/13 درصد) را داشت. کمترین میزان اینولین (06/7 درصد) در اکوتیپهای بومی سیستان و بلوچستان و بومی شمال ایران بدون مصرف نانوکود بدست آمد. براساس نتایج این آزمایش به نظر میرسد که با توجه به میزان فلاونویید کامفرول، عملکرد ریشه و میزان اینولین و بالا بودن ارزش تغذیهای، دارویی و صنعتی اینولین، با استفاده از ژنوتیپ اصلاح شده خارجی و تیلدا با محلولپاشی نانوکودها میتوان در راستای دستیابی به منابع با ارزش جهت تولید تجاری کامفرول و میزان اینولین در داخل کشور گام برداشت
Investigating the effect of Spray application of potassium and calcium nanofertilizers on the amount of kaempferol and cichoric acid in chicory (Cichorium intybus L.) cultivars
نویسندگان [English]
pari tousi1؛ masoud Esfahani2
1Research Assistant Professor of Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran
2Professor, Department of Agriculture, Faculty of Agricultural Sciences, University of Gilan. Rasht
چکیده [English]
In order to determine the effect of Spray application of potassium and calcium nanofertilizers on the quality characteristics of chicory cultivars, the experiment was conducted in complete randomized block design with 32 treatments and 3 repetitions in 2016 at the Rice Research Institute of Iran (Rasht). In this experiment, the first factor, eight cultivars of Cichorium (indigenous landrace of northern Iran, Kashan, Urmia, Sistan and Baluchestan, Tilda, hickory, Orkis, Modified Hungarian cultivar) and the second factor was nanofertilizers use (nano-Kchelate (20.00), nano-Full micro chelate (20.00), nano-Cachelate (20.00), plus a zerocontrol treatment. The comparison of the mean treatments showed that the Modified Hungarian and Tilda genotypes have the highest amount of kaempferol (19.38 and 18 %) and proline content (4.66 and 4.45 μmol. g-1 fresh weight). Chicory indigenous landrace had lower proline content.The highest amount of kaempferol (15.07%) were obtained with the use of nano-Cachelate and the highest proline content (4.15 μmol.g-1fresh weight) was obtained in the control treatment. The comparison of the mean interaction effect showed that modified and Tilda genotypes with foliar application of Ca-nanochelate had the highest amount of cichoric acid (20.33 and 20 %) and total fructose content (16.6 and 16.33 %respectivly). Tilda genotype had the highest root yield (4114 kg.ha-1) and inulin content (13.6%) with the use of Ca-nanochelate. The lowest amount of inulin (7.06%) was obtained in the Sistan and Baluchistan and indigenous landrace of northern Iran without the use of nanofertilizers. Based on the results of this experiment, it seems that according to the amount of kaempferol, root yield and inulin content and the high nutritional, medicinal and industrial value of inulin, by using Tilda genotype with spraying of nanofertilizers, It is possible to take steps towards obtaining valuable resources for the commercial production of kaempferol and the amount of inulin inside the country.
کلیدواژهها [English]
Key words: Chicory, Total fructose content, Inulin content, Root yield
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 108
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 12
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب