1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان،سنندج، کردستان، ایران
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
3دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشکده علوم پایه، گروه بیوشیمی بالینی
چکیده
مقدمه: نگرانی اصلی در مرغ های تخمگذار مسن کاهش تولید و عملکرد تولیدمثلی در پایان دوره تخم گذاری است. انواع بیماریها و تنش های مختلف در طول دوره تولید از مهمترین عوامل موثر بر کاهش عملکرد تولیدی در مرغ های مسن می باشند. امروزه استفاده از گیاهان دارویی به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی جایگزینی برای داروها و ترکیبات سینتتیک، مورد توجه فزاینده ای قرار گرفته است. افزودنی شیرابه گیاهی نانوفرتایل (نانو اگ بوستر®) حاوی شیرابه چندین نوع گیاه دارویی از جمله خارخاسک، کلاله زعفران، گزنه، زنجبیل و دارچین است. هدف: اثرات مکمل سازی خوراکی سطوح مختلفی نانوفرتایل بر عملکرد تولیدی، خصوصیات کیفی تخممرغ و برخی فراسنجههای خونی مرغان تخم گذار در بعد از پیک تولید بررسی شد. روش کار: در این مطالعه 72 قطعه مرغ تخمگذار از سویه هایلاینW-36 دارای سن 35 هفته به چهار تیمار، شش تکرار و سه پرنده در هر تکرار تقسیم شدند. در گروههای آزمایشی چهار سطح نانو فرتایل شامل صفر، 01/0 ، 02/0 و 04/0 درصد به جیره خوراکی مرغ ها افزوده شد. در طول دوره آزمایش که 14 هفته به طول انجامید صفات عملکردی و خصوصیات کیفی تخممرغ، ثبت و فراسنجههای خونی در پایان دوره آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که استفاده از افزودنی شیرابه گیاهی نانوفرتایل در سطح 01/0 درصد جیره باعث بهبود درصد تولید تخممرغ، ضریب تبدیل خوراک و ضخامت پوسته تخممرغ نسبت به شاهد شد (05/0>P). غلظت سرمی مالوندی آلدئید، کلسترول تام و تریگلیسرید کاهش یافت و همچنین وضعیت آنتیاکسیدانی سرم بهبود یافت (05/0>P). نتیجهگیری: نتیجهگیری میشود که افزودن نانو فرتایل به عنوان یک افزودنی خوراکی به جیره مرغهای تخمگذار مسن در بعد از اوج تولید، میتواند سبب ارتقای عملکرد تخمگذاری و فیزیولوژیکی پرنده ها میگردد.
1Department of Abimal Science, Faculty of Agriculture,, University of Kurdistan , Sanandaj, Kurdistan, Iran
2Department of Animal Science, faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sananadaj, Iran
3Kermanshah University of Medical Sciences, Faculty of Basic Sciences, Department of Clinical Biochemistry
چکیده [English]
Introduction: The main concern in aged hens is reduced production and reproductive performance at the end of the laying period. Different types of diseases and stress during the production period are among the most important factors affecting the reduction of production performance in old hens. Today, the use of medicinal plants as natural antioxidants instead of drugs and synthetic compounds has received increasing attention. Nanofertile plant extract additive (Nano Egg Booster) contains the extract of several types of medicinal plants, including milk thistle, saffron stigma, nettle, and ginger. Aim: This research was carried out to investigate the effects of different levels of Nano Egg Booster on productive performance, quality characteristics of eggs, and some blood parameters of laying hens post-peak production. Material and Methods: The number of 72, 35-weeks-old Hy-Line-W36 laying hens were assigned in a completely randomized design with 4 treatments, 6 replicates, and 3 birds each and it lasted for 14 weeks. Experimental groups were designed at four levels of Nano Egg Booster including 0, 0.01, 0.02, and 0.04 % of the diet. During the test period, functional traits and quality characteristics of eggs were recorded and blood parameters were evaluated at the end of the experiment period. Results: The results of this research showed that using a nanofertile plant extract additive in the amount of 0.01 % improved the percentage of egg production, feed conversion ratio, and eggshell thickness compared to the control (P<0.05). Serum concentrations of malondialdehyde, total cholesterol, and triglycerides decreased and the antioxidant status of plasma improved (P<0.05). Conclusion: In general, it is concluded that supplementing of diet with Nano Egg Booster can promote laying performance, sustain egg production, and maintain the physiological function in post-peak laying hens.