روستاپور, امیدرضا, گلشن تفتی, ابوالفضل, گازر, حمیدرضا, سفیدکن, فاطمه. (1403). بررسی سینتیک خشکشدن، تغییرات رنگ و فنل کل در غنچه گل محمدی در روشهای مختلف خشککردن. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/amsr.2025.367749.1505
امیدرضا روستاپور; ابوالفضل گلشن تفتی; حمیدرضا گازر; فاطمه سفیدکن. "بررسی سینتیک خشکشدن، تغییرات رنگ و فنل کل در غنچه گل محمدی در روشهای مختلف خشککردن". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, -. doi: 10.22092/amsr.2025.367749.1505
روستاپور, امیدرضا, گلشن تفتی, ابوالفضل, گازر, حمیدرضا, سفیدکن, فاطمه. (1403). 'بررسی سینتیک خشکشدن، تغییرات رنگ و فنل کل در غنچه گل محمدی در روشهای مختلف خشککردن', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/amsr.2025.367749.1505
روستاپور, امیدرضا, گلشن تفتی, ابوالفضل, گازر, حمیدرضا, سفیدکن, فاطمه. بررسی سینتیک خشکشدن، تغییرات رنگ و فنل کل در غنچه گل محمدی در روشهای مختلف خشککردن. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): -. doi: 10.22092/amsr.2025.367749.1505
بررسی سینتیک خشکشدن، تغییرات رنگ و فنل کل در غنچه گل محمدی در روشهای مختلف خشککردن
1موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغههای صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایهخشک (شاهد) و خشککنهای "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشکشدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخصهای کیفی رنگ و فنل کل غنچههای خشکشده اندازهگیری و مقایسه شدند. بیشترین شدت خشکشدن در خشککن کابینتی با دمای oC60 و کمترین در خشککن انجمادی بود. درصد کاهش فنل کل در غنچههای خشک شده در کابینتی (40، 50 و oC60)، خورشیدی و انجمادی بهترتیب 12، 17، 7/21، 22 و 26 نسبت به روش شاهد (سایه خشک) مشاهده شد. شاخص L*، دارای بالاترین میزان در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچههای خشکشده با روش انجمادی بود. این شاخص در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچه خشکشده با خشککن کابینتی در دمای 50 به ترتیب 5 و 93/1 درصد کمتر از oC60 بود و حاکی از تیرگی رنگ گلبرگها بعلت طولانیتری شدن زمان فرآیند بود. بیشترین مقدار a* (61/25) در گلبرگهای بیرونی غنچههای خشک در روش کابینتی oC50 بود. شاخص b* در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچههای خشکشده با خشککن کابینتی در دمای oC50، خشککن خورشیدی و روش سایهخشک اختلاف معنیداری نداشتند.
1Agricultural Engineering Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]
Production of dried Rosa flower bud with high quality of color and essential oil is concerned for related industries. Six methods of drying process contain shade drying, indirect solar dryer, cabinet dryer in three levels of inlet air temperature (40, 50, 60 oC) and freeze dryer were compared together in order to dry flower bud. Kinetics of drying, color indices and total phenol were determined in three replications and compared for the sixth drying methods. Results showed that the highest intensity of drying was occurred in cabinet dryer (60 oC) and the lowest was occurred in freeze dryer. The phenol reduction percentage buds which dried in cabinet dryer (40, 50, 60 oC), solar dryer and freeze dryer were respectively, 12, 17, 21.7, 26 in comparison with control (Shade drying). The maximum color index (L*) in the inner and outer petals of dried buds was observed in freeze dryer. This index in the inner and outer petals of dried buds which dried in cabinet dryer (50 oC) was 5 and 1.93 percents less than petals which dried in cabinet dryer (60 oC). The prolongation of drying process was caused to decrease the brightness of petals. The maximum value of a* index (25.61) was in the outer petal buds which dried in cabinet dryer (50 oC). The b* index in the outer and inner petal bud that dried in cabinet dryer (50 oC), solar dryers and in shade did not have significant difference.
کلیدواژهها [English]
Kinetics of drying, Color index, Rosa flower bud, Total phenol, Quality
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 20
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب