Alijani alijanvand, Leila, Bonyadian, Mojtaba, Moshtaghi, Hamdallah. (1403). The effect of Spearmint, Oregano, and Thyme extracts on biofilm formation by Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, and Salmonella typhimurium.. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ari.2024.366380.3237
Leila Alijani alijanvand; Mojtaba Bonyadian; Hamdallah Moshtaghi. "The effect of Spearmint, Oregano, and Thyme extracts on biofilm formation by Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, and Salmonella typhimurium.". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, -. doi: 10.22092/ari.2024.366380.3237
Alijani alijanvand, Leila, Bonyadian, Mojtaba, Moshtaghi, Hamdallah. (1403). 'The effect of Spearmint, Oregano, and Thyme extracts on biofilm formation by Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, and Salmonella typhimurium.', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ari.2024.366380.3237
Alijani alijanvand, Leila, Bonyadian, Mojtaba, Moshtaghi, Hamdallah. The effect of Spearmint, Oregano, and Thyme extracts on biofilm formation by Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, and Salmonella typhimurium.. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): -. doi: 10.22092/ari.2024.366380.3237
The effect of Spearmint, Oregano, and Thyme extracts on biofilm formation by Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, and Salmonella typhimurium.
1Department of Health and food Hygiene, Faculty of Vet.Med, Shahrekord University
2Faculty member of Shahrekord University School of Veterinary Medicine
3Department of Health and Food Hygiene, Faculty of Vet. Med, Shahrekord university
چکیده
The production of bacterial biofilms on surfaces related to food processing is of particular importance. Given the health concerns associated with biofilm production on food-related surfaces and the increasing antimicrobial resistance in pathogenic bacteria, the present study aimed to investigate the anti-biofilm effects of oregano, spearmint, and thyme extracts on the biofilms of Salmonella typhimurium, Escherichia coli O157: H7, and Listeria monocytogenes. Spearmint, Oregano, and Thyme plants were freshly prepared, dried, and ground. The hydro and ethanolic extracts of the plants were extracted by soaking. The amount of phenolic compound in the obtained hydro and ethanolic extracts was evaluated using the spectrophotometric method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extracts were determined. The biofilm inhibition and destruction by the extracts were investigated using the microdilution method. The results showed that the highest amount of phenolic compounds among ethanolic and aqueous extracts belongs to oregano and thyme extracts, respectively. Also, the results showed that the lowest effective concentration of the extracts on L. monocytogenes was by thyme aqueous extract with MIC and MBC of 1.8 and 2%, respectively, and for oregano ethanolic extract was 1.2 and 1.4%. The most significant biofilm-inhibiting effect on L. monocytogenes, S. typhimurium, and E. coli O157: H7 was observed by the thyme aqueous extract and oregano ethanol extract. Moreover, the highest amount of biofilm destruction was achieved by the thyme aqueous extract and oregano ethanol extract. The results of the present study indicate that aqueous and ethanolic extracts of spearmint, oregano, and thyme plants have inhibitory and destructive effects on biofilm formation by pathogenic bacteria. Therefore, these antimicrobial compounds can be used to control and prevent biofilm formation in food industries.
تاثیر عصاره های نعناع، پونه و آویشن روی بیوفیلم باکتریهای لیستریا مونوسیتوژن، اشریشیا کلی O157: H7 و سالمونلا تیفیموریوم
چکیده [English]
تولید بیوفیلم های باکتریایی بر روی سطوح مربوط به فرآوری مواد غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به نگرانی های بهداشتی مرتبط با تولید بیوفیلم بر روی سطوح مرتبط با مواد غذایی و افزایش مقاومت ضد میکروبی در باکتری های بیماری زا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد بیوفیلم عصاره پونه کوهی، نعناع و آویشن بر روی بیوفیلم های سالمونلا تیفی موریوم، اشرشیاکلی O157: H7 و لیستریا مونوسیتوژن انجام شد. گیاهان نعناع، پونه کوهی و آویشن تازه تهیه، خشک و آسیاب شدند. عصاره های آبی و اتانولی گیاهان به روش خیساندن استخراج شد. مقدار ترکیب فنلی در عصاره های آبی و اتانولی به دست آمده با استفاده از روش اسپکتروفتومتری ارزیابی شد. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) عصاره ها تعیین شد. مهار و تخریب بیوفیلم توسط عصاره ها با استفاده از روش میکرودیلوشن ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار ترکیبات فنلی در بین عصاره های اتانولی و آبی به ترتیب مربوط به عصاره پونه کوهی و آویشن است. همچنین نتایج نشان داد که کمترین غلظت موثر عصاره ها بر روی L. monocytogenes مربوط به عصاره آبی آویشن با MIC و MBC به ترتیب 8/1 و 2 درصد و برای عصاره اتانولی پونه کوهی 2/1 و 4/1 درصد بود. مهمترین اثر مهارکننده بیوفیلم روی L. monocytogenes، S. typhimurium و E. coli O157: H7 توسط عصاره آبی آویشن و عصاره اتانولی پونه کوهی مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان تخریب بیوفیلم توسط عصاره آبی آویشن و عصاره اتانولی پونه کوهی به دست آمد. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که عصاره های آبی و اتانولی گیاهان نعناع، پونه کوهی و آویشن دارای اثرات بازدارنده و مخربی بر تشکیل بیوفیلم توسط باکتری های بیماری زا هستند. بنابراین می توان از این ترکیبات طبیعی ضد میکروبی برای کنترل و جلوگیری از تشکیل بیوفیلم در صنایع غذایی استفاده کرد.