Mayahi, Mansour, Khalaf, Safaa, Ghorbani, Mohammad, Boroomand, Zahra, Alzamily, Khalied. (1403). Effect of purslane powder on the performance and immunity system of broiler chickens. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ari.2024.366548.3265
Mansour - Mayahi; Safaa Radhi Khalaf; Mohammad Reza Ghorbani; Zahra - Boroomand; Khalied - Alzamily. "Effect of purslane powder on the performance and immunity system of broiler chickens". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, -. doi: 10.22092/ari.2024.366548.3265
Mayahi, Mansour, Khalaf, Safaa, Ghorbani, Mohammad, Boroomand, Zahra, Alzamily, Khalied. (1403). 'Effect of purslane powder on the performance and immunity system of broiler chickens', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ari.2024.366548.3265
Mayahi, Mansour, Khalaf, Safaa, Ghorbani, Mohammad, Boroomand, Zahra, Alzamily, Khalied. Effect of purslane powder on the performance and immunity system of broiler chickens. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): -. doi: 10.22092/ari.2024.366548.3265
Effect of purslane powder on the performance and immunity system of broiler chickens
1Clinical Sciences department, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid chamran University of Ahvaz, Ahvaz-Iran
2Ph.D.Research Candidate in Poultry Health and Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
3Department of animal Sciences, Shirvan Faculty of Agriculture, University of Bojnord, Bojnord, Iran Agricultural and Natural Resources University, Ahvaz, Iran.
42Department of livestock, Poultry and aquatic animal health, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz; Ahvaz, Iran
5Kut technical institute, middle Technical University, Baghdad, Iraq.0007-5917-0652
چکیده
Due to its high nutritional value and antioxidant and antimicrobial properties , purslane was selected as the target plant for the present study to investigate the effect of adding purslane powder on the flock performance, and immune response against Newcastle and infectious bursal disease. purslane seeds was purchased from medicinal company from India and after preparation was used as 1% powder. In order to investigate the effect of purslane powder on the performance and immunity system of broiler chickens, an experiment was conducted using 180 one-day-old Ross 308 broiler chickens. This experiment was carried out in a completely randomized design with three treatments, four replicates and 15 birds each. The experimental treatments were negative control (basic feed without using purslane powder and without vaccination), positive control (basic feed without adding purslane powder but vaccinated against Newcastle and infectious bursal disease virus( IBDV), and purslane group (basic feed with 1% purslane powder and vaccination). The results of the experiment showed that performance indicators such as total weight at the end of the period, body weight gain, and European Production Efficiency Factor decreased with vaccination and increased significantly with the use of purslane powder in vaccinated chickens (p < 0.05). Antibody titer against Newcastle disease virus in vaccinated chicks received purslane powder was more than vaccinated group without purslane but the difference was not significant (p>0.05). Antibody titer against IBD vaccine increased in both vaccinated groups but in the purslane group antibody titer was significantly more than group, only vaccinated (p < 0.05). It was concluded that supplementing broiler feed with purslane, can improve broiler flock performance, enhance the immune response against ND and IBD vaccination, and positively affect on intestine microflora population.
تاثیر پودر خرفه بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی
چکیده [English]
پودر خرفه به دلیل بالا بودن ارزش غذایی و دارابودن خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی برای این مطالعه انتخاب شد. افزودن پودر خرفه به خوراک میتواند فراوانی باکتریهای مفید نظیر لاکتوباسیلوس را در روده افزایش و باکتریهای مضر همانند خانواده انتروباکتریاسه (اشریشیا- شیگلا) را کاهش دهد. در نتیجه این تغییر محیط میکروبیوتای روده متعادل شده و متابولیسم کربوهیدراتها برای بهبود عملکرد رشد بهینه میگردد. دانه خرفه از یک شرکت دارویی هندی خریداری شد و بعد از آرد شدن به جیره غذایی یک گروه از جوجه ها اضافه شد.این مطالعه در مؤسسه فنی کوت کشور عراق انجام شد. به منظور بررسی تاثیر پودر خرفه بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی، آزمایش با استفاده از 180 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 انجام شد. . آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار، چهار تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار به انجام رسید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از، شاهد منفی ( جیره پایه بدون استفاده از پودر خرفه و بدون واکسیناسیون)، شاهد مثبت (جیره پایه بدون افزودن پودر خرفه اما واکسینه شده ضد بیماریهای نیوکاسل و بیماری بورس عفونی) و گروه خرفه ( جیره پایه به همراه 1% پودر خرفه و واکسیناسیون). نتایج آزمایش نشان داد با واکسیناسیون شاخصهای عملکردی نظیر وزن پایان دوره، افزایش وزن بدن و فاکتور بازده اروپایی کاهش و با استفاده از پودر خرفه در جوجههای واکسینه بصورت قابل ملاحظهای افزایش یافتند ( 05/0 >p ). در خصوص واکسن نیوکاسل تفاوت در تیترآنتی بادی بین گروههای واکسینه شده با گروه استفاده کننده از پودر خرفه وجود داشت ولی این تفاوت معنی دار نبود. این در حالی بود که تیترآنتیبادی علیه واکسن بیماری بورس عفونی در گروهی که پودر خرفه دریافت کردند به میزان معنی داری بیش از گروه واکسینه شده بودند (05/0 >p ). این مطالعه نشان داد اضافه کردن پودر خرفه به میزان یک درصد میتواند جمعیت باکتریهای مفید روده پرنده را افزایش ، عملکرد گله را بهتر و پاسخ سیستم ایمنی را نسبت به واکسن بیماری نیوکاسل و بیماری بورس عفونی را بهتر نماید.
کلیدواژهها [English]
سیستم ایمنی, بیماری بورس عفونی, خرفه, بیماری نیوکاسل, واکسن