قریشی, سیدجواد, سپهر, ابراهیم, شریفمند, ماهرخ. (1403). ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) در آذربایجان غربی به روش تشخیص چندگانه غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ijsr.2024.365484.744
سیدجواد قریشی; ابراهیم سپهر; ماهرخ شریفمند. "ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) در آذربایجان غربی به روش تشخیص چندگانه غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, -. doi: 10.22092/ijsr.2024.365484.744
قریشی, سیدجواد, سپهر, ابراهیم, شریفمند, ماهرخ. (1403). 'ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) در آذربایجان غربی به روش تشخیص چندگانه غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ijsr.2024.365484.744
قریشی, سیدجواد, سپهر, ابراهیم, شریفمند, ماهرخ. ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) در آذربایجان غربی به روش تشخیص چندگانه غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): -. doi: 10.22092/ijsr.2024.365484.744
ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) در آذربایجان غربی به روش تشخیص چندگانه غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه
1کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک ، دانشگاه تبریز ، ایران
2استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه
3دانش آموخته دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه؛
چکیده
برای بررسی مصرف نامتعادل کودها و بهینه کردن مصرف کود در مزارع هندوانهکاری در شمال استان آذربایجان غربی از روش-های تشخیص چندگانه عناصر غذایی(CND ) و انحراف از درصد بهینه(DOP) استفاده شد. رسیدن به حد مطلوب عملکرد با برقراری تعادل بین عناصر غذایی امکانپذیر است. برای تشخیص اختلالات تغذیهای و در پی آن مصرف کودهای شیمیایی، از شاخصهای تغذیهای استفاده میشود. به این منظور در سال 1400 به مدت یکسال زراعی در 110 مزرعه در شهرستان پلدشت نمونههای خاک و آب از مزارع تهیه و تجزیه شد. عناصر غذایی شامل Fe, Mg, Ca, K, P, N Cu, Mn, Zn و B با روشهای استاندارد آزمایشگاهی تعیین گردید. سپس شاخصهای عناصر غذایی با روشهای DOP و CND تعیین شد. بر اساس میانگین عملکردهای محاسبه شده در هر دو روش، مزارع مطالعه شده به دو گروه عملکرد زیاد و کم دسته بندی گردید. سپس بر اساس روش سامانه CND نرمهای استاندارد برای عناصر غذایی Rd, B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Ca, K, P, N به ترتیب 29/0±92/2، 23/0±66/0، 18/0± 82/2، 21/0± 69/2، 38/0± 6/1، 29/0± 49/2-، 38/0± 63/2-، 23/0± 37/37-، 32/0± 49/2-، 43/0± 92/3-، 11/0± 61/6 تعیین گردید. میانگین غلظت مطلوب عناصر غذایی(اعداد مرجع) برای عناصر مورد نظر با هر دو روش بدست آمد و نتایج هریک از شاخصهای DOP و CND باهم مقایسه شد که در هر دو روش در بین عناصر پرمصرف به ترتیب نیتروژن و پتاسیم و در بین عناصر کم مصرف منگنز بیشترین عدم تعادل را داشتند و نتایج هر دو روش مشابه بود. با توجه به شاخصهای مورد مطالعه تمامی مزارع با عملکرد کم از منظر تغذیهای وضعیت نامتعادلی داشتند.
Evaluation of Nutritional Status and watermelon by Compositional Nutrient Diagnosis (CND) and its comparison with Deviation from Optimum Percentage(DOP) in west Azarbaijan
2Department soil science, agriculture faculty, university of Urmia, Iran
3Dept. of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
چکیده [English]
To study the imbalanced fertilization and to optimize fertilizer use in watermelon farms in the north of west Azerbaijan Province, Iran, we used Compositional Nutrient Diagnosis (CND) and Deviation from Optimum Percentage (DOP) methods. Achieving optimal performance is possible by balancing the nutrients. Nutritional indicators are used to diagnose nutritional disorders and the subsequent optimal use of chemical fertilizers. This research covered 110 fields during one cropping season (2019) and soil, leaf, and water samples were collected and analyzed and yield was also measured. Nutritional elements including N, P, K, Fe, Cu, Zn and leaf Mn were determined by standard laboratory methods. Then, according to the CND system method, the standard norms for N, P, K, Fe, Cu, Zn, Mn and residual elements (Rd) were determined as 2.92± 0.29, 0.66± 0.23, 2.82± 0.18, 2.69±0.21, 1.6± 0.38, ± 0.3, -2.49± 0.29, -2.63± 038, -3.37±0.23, -2.49±0.32, -3.92±0.43 and 6.61±0.11respectively. Finally, the Deviation from Optimal Percentage (DOP) and Compositional Nutrient Diagnosis Index (CND) were calculated for each nutrient element that the average optimal concentration of elements (reference numbers) for elements was obtained by both methods and the results of each of the DOP and CND indices were compared. In both methods, nitrogen and potassium were the macro elements, and manganese was the most unbalanced among the micro elements, and the results of both methods were similar. According to the studied indices, all orchards with low relative yield were in unbalanced conditions in terms of nutritional elements.