1فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
4بخش زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران
5دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات آموزشآموزش ترویج کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی- سازمان تحقیقات آموزش و ترویج
چکیده
چکیده زنبورعسل حشرهی مفیدی است که نقش اساسی در گردهافشانی محصولات کشاورزی و حفظ اکوسیستم دارد، و از این طریق سهم قابل توجهی در امنیت غذایی و تولید ناخالص ملی کشورها دارد. با توجه به اینکه حفظ زنبورعسل در طبیعت و کمک به گردهافشانی از طریق زنبورعسل، صرفاً منوط بر اقتصادی بودن صنعت زنبورعسل و تمایل زنبورداران به پرورش این حشره است. بنابراین افزایش عملکردی تولید کلنیهای زنبورعسل در کنار حفظ تنوع ژنتیکی، از اهداف اصلی اصلاحگران و سیاستگذاران حوزه زنبورعسل است. یکی از روشهای متداول و پر کاربرد جهت حفظ زنبور در طبیعت و صنعت زنبورداری، افزایش عملکرد تولیدی و تولیدمثلی و در نهایت بهرهوری زنبورعسل با توسعهی روشهای تغذیهای دانشمحور است. در این راستا، در پژوهش حاضر اقدام به جداسازی و شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک همزیست دستگاه گوارش زنبورعسل شد. از این اطلاعات و ترکیبات میکروبی جدا شده میتوان در تخمیر مکملهای غذایی تکمیلی زنبورعسل و کمک به قابلیت هضم غذاهای تولیدی مخصوص زنبورعسل استفاده کرد. هدف از پژوهش حاضر جداسازی باکتریهای مفید دستگاه گوارش زنبورهای عسل در مناطقی از استانهای آذربایجانغربی، آذربایجانشرقی و گیلان و بررسی شاخصهای پروبیوتیکی جدایهها است. در این مقاله نحوهی نمونهگیری، جداسازی جدایههای باکتریها از دستگاه گوارش زنبور ارائه شده و باکتریهای موجود در دستگاه گوارش زنبور با استفاده از تستهای کاتالاز و رنگآمیزی گرم، شناسایی و گروهبندی شدند. در نهایت تشخیص سویههای مورد نظر زیر میکروسکوپ، نحوهی نگهداری و کشت آنها ارائه شده است.
1Graduated student (MS), Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran.
2Associated Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science, Urmia university, Urmia, Iran.
3, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
4Department of Honeybee, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
5Department of Engineering Research, West Azerbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Organization (AREEO), Urmia, Iran
چکیده [English]
Abstract The honeybee is a useful insect with high impact on agricultural products and the ecosystem pollination, then on food security and GDP. Considering that keeping honeybees in nature and helping pollination through honeybees depends solely on the economic efficiency of the honeybee industry and the subsequent desire of beekeepers to raise it. Therefore, increasing the functional production of honeybee colonies, along with maintaining genetic diversity, is the main goals of genetic breeder and policy makers in the honeybee industry. One of the most common and widely used methods to preserve honeybees in nature and the beekeeping industry is to increase honeybee productive and reproductive performances by developing knowledge-based nutritional methods. In this regard, in the present study, isolation and identification of the symbiotic lactic acid bacteria in the honeybee's digestive system was carried out. This information and isolated microbial compounds can be used in the fermentation of complementary food supplements for honeybees to help the digestibility of produced foods for honeybees. The purpose of this study is to isolate beneficial bacteria from the digestive system of honeybees in the regions of West Azerbaijan, East Azerbaijan and Gilan provinces and to investigate the probiotic indicators of the isolates. Here, the sampling and isolation methods of the bacterial isolates from the bee's digestive system were presented, and the isolated bacteria were identified and grouped using catalase tests and gram staining. Finally, the identification of the desired strains by the microscope, maintain and cultivate was provided.