1گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
2گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران شرکت راژفدک مهرشهر،
3پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
4Blvd. Imam Reza
5کرج پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گروه گیاه پزشکی
چکیده
قارچ خوراکی دکمهای سفید (Agaricus bisporus) به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا و خـواص دارویـی متعـدد، جایگاه ویژهای را در سبد غذایی مردم جهان بـه خـود اختصـاص داده است، از این رو کشت این منبع غذایی مفید در جهان هر روز گستردهتر میشود. در بررسی عوامل باکتریایی ایجادکننده بیماری لکهقهوهای روی قارچ خوراکی در استان البرز از قارچهای دارای علائم بیماری و برای جداسازی عوامل باکتریایی بیوکنترل علیه بیماری لکهقهوهای از قارچهای سالم نمونهبرداری شد. از نمونههای آلوده 61 جدایه باکتریایی بهدست آمد، نتایج نشان داد که 19 جدایه در قارچ خوراکی بیماریزا بودند و روی قارچ خوراکی علائم تغییر رنگ در حاشیههای جانبی و سطح کلاهک، لکههای وسیع، آبکی و فرورفته و لکههای ریز سوزنی شکل و قهوهای روی کلاهک و نکروزه بخش میانی و پایه قارچ خوراکی ایجاد کردند. از قارچهای سالم 9 جدایه باکتری جداسازی شد که روی قارچ خوراکی بیماریزا نبودند و چهار جدایه به عنوان جدایههای درونزی منتخب به منظور ارزیابی توانایی مکانیسمهای بازدارندگی (تولید هورمون اکسین سیدروفور و تولید آنزیم های فیتاز، پروتئاز، لیپاز، لسیتیناز، سلولاز و کیتیناز) بررسی شدند. آزمونهای بیوشیمیایی و مولکولی برای شناسایی باکتریهای بیماریزا و درونزی انجام شد. بر اساس بررسی ترادفهای نوکلوئوتیدی ژن16S rRNA باکتریهای بیمارگر در جنسهای بیمارگر Pseudomonas،Chryseobacterium، Ewingella، Brucella وKlebsiella و باکتریهای غیربیمارگر درونزی در گونههای Bacillus velezensis، Kocuria rhizophila، Bacillus altitudinis,Bacillus wiedmannii قرار گرفتند.
1Department of Entomology and Plant Pathology, College of Agricultural Technology, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Tehran, Iran
2Department of Entomology and Plant Pathology, College of Agricultural Technology, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Tehran, Iran
Research and Development Manager, Razh fadak company, Mehrshahr, Karaj,
3, Department of Entomology and Plant Pathology, College of Agricultural Technology, Univers, Department of Entomology and Plant Pathology, College of Agricultural Technology, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Te
4Blvd. Imam Reza
5Department of Entomology and Plant Pathology, College of Agricultural Technology, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]
White button mushroom (Agaricus bisporus) has a special place in the food basket of the people worldwide because of its high nutritional value and medicinal properties. Therefore, it’s cultivation is expanding in the world. In order to identify the bacterial species associated with brown spot disease symptomatic samples were collected from edible mushrooms farms in Alborz province. including color change in the lateral margins and surface of the cap, wide spots, watery and sunken on the surface of the cap, small needle-shaped and brown spots on the cap and necrosis of the middle part and the base of edible mushroom. In addition, healthy mushrooms were sampled to isolate biocontrol bacterial agents. Sixty-one bacterial isolates were isolated among which 19 isolated were pathogenic in edible mushrooms Nine isolates were isolated from healthy mushrooms that were not pathogenic on edible mushrooms and their inhibition mechanisms were investigated. Biochemical and molecular tests were performed to identify pathogenic bacteria and endophytes. Based on the 16S rDNA sequence analysis bacterial isolates were classified into the pathogenic genera including Pseudomonas, Chryseobacterium, Ewingella, Brucella and Klebsiella and non-pathogenic genera including Bacillus velezensis, Kocuria rhizophila, Bacillus wiedmannii.
کلیدواژهها [English]
brown spot disease, edible mushroom, Pseudomonas tolaasii