حاتمی, حسین, علوی راد, عباس. (1403). متغیرهای کلان اقتصادی مؤثر بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد TVP-VAR. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.30490/aead.2024.361093.1497
حسین حاتمی; عباس علوی راد. "متغیرهای کلان اقتصادی مؤثر بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد TVP-VAR". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, -. doi: 10.30490/aead.2024.361093.1497
حاتمی, حسین, علوی راد, عباس. (1403). 'متغیرهای کلان اقتصادی مؤثر بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد TVP-VAR', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.30490/aead.2024.361093.1497
حاتمی, حسین, علوی راد, عباس. متغیرهای کلان اقتصادی مؤثر بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد TVP-VAR. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): -. doi: 10.30490/aead.2024.361093.1497
متغیرهای کلان اقتصادی مؤثر بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد TVP-VAR
1دانشجوی دکتری اقتصاد پولی، گروه اقتصاد، واحد ابرکوه ،دانشگاه آزاداسلامی، ابرکوه، ایران.
2دانشیار گروه اقتصاد، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
چکیده
هدف این مطالعه بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر تورم مواد غذایی در ایران بوده که به منظور دسترسی به این هدف از دادههای فصلی دوره زمانی 1380 تا 1399 و مدل خودرگرسیون برداری با ضرایب متغیر در طول زمان (TVP-VAR) استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل TVP-VAR نشان میدهد که اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر تورم مواد غذایی در طول زمان متغیر بوده است. بر اساس این نتایج نرخ رشد اقتصادی بر تورم مواد غذایی اثر منفی داشته و این اثر منفی در طول زمان افزایش پیدا میکند. از طرف دیگر تورم مواد غذایی نسبت به یک انحراف معیار شوک در نرخ رشد نقدینگی و نرخ بهره اثر مثبت نشان داده و این اثر پایدار بوده است. نتایج همچنین نشان میدهد که با افزایش نرخ ارز، تورم مواد غذایی نیز با افزایش مواجه شده و این اثر در طول زمان با افزایش مواجه شده است. افزایش سرمایهگذاری نیز به کاهش تورم مواد غذایی منجر شده و اثر منفی آن در طول زمان افزایشی است. این نتیجه حائز اهمیت است که افزایش تورم مواد غذایی در یک نقطه از زمان، اثر افزایشی پایداری بر تورم مواد غذایی در دورههای آتی دارد، لذا پیشنهاد میشود که با بهبود زیرساختهای تولید محصولات غذایی، از جمله زیرساختهای تکنولوژی در بخش کشاورزی، ذخیرهسازی و صنایع تبدیلی از افزایش تورم مواد غذایی و اثرات پویا و پایدارآن بر امنیت غذایی و سلامت جامعه جلوگیری شود.
عنوان مقاله [English]
Macroeconomic Determinant of Food Inflation in Iran: TVP-VAR Approach
نویسندگان [English]
hossein hatami1؛ abbas alavirad2
1PhD. Student, Department of Economics, Abarkouh Branch, Islamic Azad University, Abarkouh, Iran
2Associate Professor, Department of Economics, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, Iran
چکیده [English]
The purpose of this study was to investigate the effect of macroeconomic variables on food inflation in Iran. To accomplish this goal, seasonal data from 1380 to 1399 and the Time-Varying Parameter Vector Autoregression (TVP-VAR) model with variable coefficients over time were utilized. The TVP-VAR model estimates show that the effect of macroeconomic variables on food inflation changes over time. According to these findings, economic growth rate has a negative impact on food inflation, which rises over time. Food inflation, on the other hand, has responded positively to a standard deviation shock in the growth rate of the money supply and interest rates, and this effect has been long-lasting. The findings also suggest that as the exchange rate rises, so does food inflation, which becomes more severe over time. Increased investment has also reduced food inflation and the negative impact has become greater over time. The crucial finding is that an increase in food inflation at a given point in time has a sustained, amplifying effect on food inflation in subsequent periods. Therefore, it is recommended that improvements be made to the infrastructure for food product production, including technological infrastructure in the agricultural sector, as well as storage and processing industries, in order to prevent increases in food inflation and its dynamic, persistent effects on food security and public health.