اصلانی, لیلا, مدرس, بهفر, قبادی, سیروس. (1402). اثر بسترهای مختلف کاشت بر ریشهزایی قلمههای پنج رقم انگور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), 265-280. doi: 10.22092/rhsj.2024.365788.1096
لیلا اصلانی; بهفر مدرس; سیروس قبادی. "اثر بسترهای مختلف کاشت بر ریشهزایی قلمههای پنج رقم انگور". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 2, 1402, 265-280. doi: 10.22092/rhsj.2024.365788.1096
اصلانی, لیلا, مدرس, بهفر, قبادی, سیروس. (1402). 'اثر بسترهای مختلف کاشت بر ریشهزایی قلمههای پنج رقم انگور', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), pp. 265-280. doi: 10.22092/rhsj.2024.365788.1096
اصلانی, لیلا, مدرس, بهفر, قبادی, سیروس. اثر بسترهای مختلف کاشت بر ریشهزایی قلمههای پنج رقم انگور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; 2(2): 265-280. doi: 10.22092/rhsj.2024.365788.1096
اثر بسترهای مختلف کاشت بر ریشهزایی قلمههای پنج رقم انگور
به منظور مقایسه اثر چهار بستر ریشهزایی بر ریشهزایی و ویژگیهای رشد پنج رقم انگور، آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل 4×5 در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل چهار بستر ریشهزایی ماسه، پیتماس، کوکوپیت و خزه اسفاگنوم و فاکتور دوم شامل پنج رقم انگور ’بوانات‘، ’کشمشی قرمز‘، ’سیاه‘، ’ریش بابا‘ و ’سفید قزوین‘ بود. به این منظور سینیهای کاشت را با محیط کاشت پر کرده و سپس قلمههای دو گرهای تهیه شده در آنها کاشته شد. پس از شش هفته قلمهها از بسترها خارج و درصد قلمههای ریشهدار شده، تعداد ریشه، طول ریشه، قطر ریشه، وزن تازه ریشه، تعداد برگ و وزن تازه اندام هوایی آنها اندازهگیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بستر ریشهزایی بر درصد قلمههای انگور ریشهدار شده اثر معنیداری نداشت، اما بر کیفیت ریشههای تشکیل شده و رشد شاخساره تأثیر گذاشت. بسترهای آلی باعث افزایش تعداد ریشه، طول و قطر ریشه، وزن تازه ریشههای قلمههای ساقه، تعداد برگ و وزن تازه ساختار هوایی قلمهها شد. که احتمالاً به دلیل وزن مخصوص ظاهری کمتر، ظرفیت نگهداری آب و هوادهی بهتر و زهکشی کافی بسترهای آلی است. در بین ارقام، رقم ’سفید قزوین‘ تقریباً درتمام ویژگیهای مورد بررسی بهتر از سایر ارقام بود. برای تعدادی از صفات نیز اثر متقابل بستر و رقم معنیدار بود، که نشان دهنده واکنش متفاوت ارقام در بسترهای مختلف است.
Effect of Planting Media on Rooting of Five Grapevine Cultivar Cuttings
نویسندگان [English]
leila aslani؛ behfar modares؛ cyrus ghobadi
Isfahan university of technology
چکیده [English]
In order to compare the effect of four rooting media on rooting and growth characteristics of five grape varieties, a 4x5 factorial greenhouse experiment was conducted in the a completely randomized design with four replications. The first factor included four rooting media: sand, peat moss, cocopeat, and sphagnum moss, and the second factor included five grape varieties: ʻBovanatʼ, ʻKeshmeshi Ghermezʼ, ʻSiyahʼ, ʻRishbabaʼ and ʻSefid Ghazvinʼ. For this purpose, the planting trays were filled with the planting media and then the prepared two-node cuttings were planted in them. After six weeks, the cuttings were removed from the beds and the percentage of rooted cuttings, the number of roots, root length, root diameter, root fresh weight, leaf number and shoot fresh weight were measured. The results of this study showed that the rooting media had no significant effect on the percentage of rooted cuttings, but it did affect the quality of the formed roots and shoot growth. Organic media increased the number of roots, length and diameter of roots, root fresh weight, number of leaves and shoot fresh weight. which is probably due to lower apparent specific gravity, water holding capacity, better aeration and sufficient drainage of organic substrates. Among the varieties, ʻSefid Ghazvinʼ was better than others in almost all the examined characteristics. The interaction effect of substrate and cultivar was significant for some of the traits, which indicates the different response of cultivars in different media.