شانکر باکتریایی یکی از مهمترین بیماریهای درختان میوه هستهدار در مناطق سردسیر است. میزان آلودگی و خسارت بسته به پایه، رقم، مدیریت باغ و عوامل مستعد کننده (پیش آمودگی) متغیر است. در این پژوهش واکنش ارقام رایج بادام و هلو در استان چهارمحال و بختیاری به Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) وPseudomonas syringae pv. morsprunorum (Psm) با استفاده از مایهزنی نهال و شاخه بریده ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری در شاخص شدت بیماری (طول شانکر) بین ارقام و سویه-های Pss و Psm وجود دارد و تمامی ارقام بادام مورداستفاده واکنش حساسیت با درجات متفاوت نشان دادند، بهطوریکه ارقام شاهرود 12 (فرانیس)، پویا، شاهرود7 (فرادوئل)، ربیع و مامایی به ترتیب با نشان دادن بیشترین تا کمترین میزان شدت بیماری و مرگ جوانه بهعنوان حساسترین تا متحملترین ارقام شناسایی شدند. در هلو نیز رقم زعفرانی محلی بهعنوان حساسترین و رقم کاردی دیررس بهعنوان متحمل-ترین رقم و دو رقم تجاری جی اچ هیل و آلبرتا نیز بهعنوان ارقام حساس شناخته شدند. بین دو پاتووار تفاوت معنیداری ازنظر شاخصهای بیماری وجود داشت. در بادام مرگ جوانه و شدت بیماری ناشی از سویههای Pss بیشتر از سویه Psm بود، درحالیکه در هلو عکس این وضعیت مشاهده گردید. بر این اساس ارقام بادام و هلو مورداستفاده در این پژوهش به عوامل شانکر باکتریایی مقاومت نشان ندادند.
Evaluation of the reaction of several almond and peach cultivars to Pseudomonas syringae pv. syringae and Pseudomonas syringae pv. morsprunorum
نویسندگان [English]
Naser Amanifar
Researcher
چکیده [English]
Bacterial canker is a significant disease affecting stone fruit trees in cold regions. The incidence and severity of the disease can vary depending on factors such as rootstock, cultivar, orchard management, and other predisposing conditions. In this study, the response of commercial almond and peach cultivars in Chaharmahal va Bakhtiary province to Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) and Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Psm) was evaluated using both seedlings and detached branches. The results indicated a notable difference in disease severity (canker length) among cultivars and isolates of the two pathovars. All almond cultivars displayed varying degrees of susceptibility, with Shahroud 12 (Ferragnes), Pooya, Shahroud 7 (Ferraduel), Rabie, and Mamaee exhibiting the highest disease severity and bud death. Additionally, there was a significant variance in pathogenicity indexes (disease severity, bud death, and dieback) between the two pathovars, Pss and Psm. Peach cultivars also exhibited distinct reactions to the bacteria. The local cultivar Zaafarani was the most sensitive, while Kardi was identified as a tolerant cultivar. GH Hill and Elberta were considered sensitive cultivars as well. In almond, bud death and disease severity caused by Pss were greater than those caused by Psm, whereas in peach, the opposite was observed. Overall, none of the almond and peach cultivars studied in this research demonstrated resistance to the bacterial canker pathogens.