1بخش تحقیقات فرآوری تولیدات دامی، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2دانشگاه گیلان
چکیده
آنتی اکسیدانها که از فعالترین ترکیبات بیواکتیو در عسل میباشند، در حفاظت از موجودات زنده در برابر آسیب اکسیداتیو نقش مهمی دارند و از بروز انواع بیماریهای مزمن مانند سرطان، بیماری قلب و عروق و دیابت جلوگیری میکنند. عسل دارای انواع آنتی اکسیدانهای آنزیمی و غیر آنزیمی شامل گلوکز اکسیداز، کاتالاز، ال-اسکوربیک اسید، فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک، کاروتونوئیدها و اسیدهای الی، آمینواسیدها و پروتئینها میباشد. فعالیت آنتی اکسیدانی عسل، عمدتا به سبب وجود ترکیبات ارزشمند فنولی و فلاونوئیدی موجود در آن است که با مکانیسمهای مختلفی، رادیکالهای آزاد تولید شده در واکنشهای اکسایشی بدن را مهار میکند. میزان این ترکیبات، تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله منشا گیاهی، فصل و عوامل محیطی می-باشد. در این میان، منشا گیاهی عسل، بیشترین تاثیر را بر فعالیت آنتی اکسیدانی آن دارد. استفاده از عسل برای درمان بیماریها از دیرباز جایگاه ویژهای در علم پزشکی داشته است. لذا، در این مقاله ضمن مطالعه خصوصیات آنتی اکسیدانی عسل، به خصوصیات درمانی و سلامتی بخش آن میپردازیم.
A review of phenolic compounds and biological effects of honey
نویسندگان [English]
Maryam Asnaashari1؛ Elham Hadipour2
1Department of Animal Processing, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2university of guilan
چکیده [English]
Antioxidants, which are among the most active bioactive compounds in honey, play an important role in protecting living organisms against oxidative damage and prevent the occurrence of chronic diseases such as cancer, cardiovascular disease, and diabetes. Honey has a variety of enzymatic and non-enzymatic antioxidants, including glucose oxidase, catalase, L-ascorbic acid, flavonoids, phenolic acids, carotonoids and organic acids, amino acids and proteins. The antioxidant activity of honey is mainly due to the presence of valuable phenolic and flavonoid compounds in it, which inhibit free radicals produced in the oxidative reactions with various mechanisms. The amount of these compounds is influenced by various factors such as plant origin, season and environmental factors. Meanwhile, the herbal origin of honey has the greatest effect on its antioxidant activity. The use of honey to treat diseases has had a special place in medical science for a long time. Therefore, in this paper, the antioxidant properties of honey, its therapeutic and health-giving properties, especially in breast cancer is reviewed.
کلیدواژهها [English]
Honey, Antioxidant activity, Phenolic content, Health benefits, Biological effect