باکتری subsp. pauca (Xfp) Xylella fastidiosa از خانواده Xanthomonadaceae، یک باکتری گرم منفی، میلهای شکل با دیواره سلولی موجدار، غیرمتحرک، هوازی و فاقد اسپور است. زیتون، بادام، گیلاس، خرزهره و تعدادی از گیاهان زینتی و دارویی میزبان این بیمارگر هستند. بیماری سندروم زوال سریع زیتون، مهمترین بیماری ایجاد شده توسط این باکتری است که به طور جدی تولید زیتون را تحت تاثیر قرار میدهد و در صورت وجود رقم حساس در مناطق آلوده، به مرگ درختان منتهی میشود. باکتری عامل بیماری در آوندهای چوبی گیاه میزبان مستقر شده و با تولید بیوفیلم فراوان موجب مسدود شدن آوندها و اختلال در انتقال آب در گیاه میشود. باکتری توسط زنجرکهای تغذیهکننده از آوندهای چوبی در بالاخانواده Cercopoidea، از گیاه آلوده به سایر گیاهان میزبان منتقل میشود. خوشبختانه این بیماری تاکنون از باغات زیتون ایران گزارش نشده است اما با توجه به اهمیت بیماری و شیوع و خسارتزایی بالای آن در مناطق جنوب کشور ایتالیا، توسعه راهبردهای مدیریتی و در راس آنها، رعایت موازین قرنطینه گیاهی در مبادلات بینالمللی با هدف ممانعت از ورود اندامهای گیاهی آلوده و نیز پایش مستمر نهالستانها و باغات زیتون کشور ضرورت دارد.
Xylella fastidiosa subsp. pauca, Causing the Quarantine Disease of Olive Quick Decline Syndrome and Its Management Strategies
نویسندگان [English]
Maryam Khezri؛ Hossein Jafary
Assistant professor, Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
چکیده [English]
Xylella fastidiosa subsp. pauca (Xfp) (family: Xanthomonadaceae) is a Gram-negative, rod-shaped with a rippled cell wall, non-motile, aerobic and non-spore-forming bacterium. Olive, almond, sweet cherry, oleander, and some ornamental and medicinal plants are hosts of the pathogen. Olive quick decline syndrome is the most important disease caused by Xfp, which seriously affects olive production, and leads to the death of sensitive cultivars in contaminated areas. The bacterial pathogen colonizes the xylem vessels of the hosts, and due to the production of abundant biofilms, the vessels are occluded and water transport is impaired. The pathogen is transmitted from infected plants to other hosts by xylem fluid feeding of the superfamily Cercopoidea. Fortunately, this disease has not been reported from Iran's olive groves, but due to the importance of the disease and its high prevalence and damage in the southern regions of Italy, the development of management strategies, and at the top of them, the observance of plant quarantine standards in international exchanges, to prevent the entry of infected plant organs, and continuous monitoring of olive nurseries and orchards in the country is necessary.