کهنه, احسان, آزادی گنبد, رضا, سراجی, علی, شیرینفکر, احمد. (1402). تأثیر کاشت طولانیمدت چای بر فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار مایکوریزا و ارتباط آن با برخی خصوصیات خاک. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), 227-242. doi: 10.22092/rhsj.2023.360893.1042
احسان کهنه; رضا آزادی گنبد; علی سراجی; احمد شیرینفکر. "تأثیر کاشت طولانیمدت چای بر فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار مایکوریزا و ارتباط آن با برخی خصوصیات خاک". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 2, 1402, 227-242. doi: 10.22092/rhsj.2023.360893.1042
کهنه, احسان, آزادی گنبد, رضا, سراجی, علی, شیرینفکر, احمد. (1402). 'تأثیر کاشت طولانیمدت چای بر فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار مایکوریزا و ارتباط آن با برخی خصوصیات خاک', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), pp. 227-242. doi: 10.22092/rhsj.2023.360893.1042
کهنه, احسان, آزادی گنبد, رضا, سراجی, علی, شیرینفکر, احمد. تأثیر کاشت طولانیمدت چای بر فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار مایکوریزا و ارتباط آن با برخی خصوصیات خاک. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; 2(2): 227-242. doi: 10.22092/rhsj.2023.360893.1042
تأثیر کاشت طولانیمدت چای بر فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار مایکوریزا و ارتباط آن با برخی خصوصیات خاک
1گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
2گروه ژنتیک و بهنژادی پژوهشکده چای
3عضو هیات علمی گروه فناوری و مدیریت تولید پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی؛ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
4پژوهشکده چای - موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور
چکیده
تککشتی و مصرف نامتعادل برخی کودهای شیمیایی باعث کاهش فعالیت میکروبی خاک چایکاریها شده است. تغییر جمعیت قارچهای مایکوریزا آربوسکولار یکی از شاخصهای مناسب برای اندازهگیری تأثیر عملیات کشاورزی است. لذا این تحقیق با هدف تعیین اثر کاشت طولانیمدت چای بر فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار مایکوریزا و رابطه آن با برخی ویژگیهای خاک اجرا شد. بدین منظور 155 نمونه مرکب خاک از عمق 30-0 سانتیمتری چایکاریها برداشت، اسپور قارچهای مایکوریزا از خاک جداسازی و شمارش شد. ویژگیهای خاک شامل pH، بافت خاک، مقادیر کربن آلی و پتاسیمقابلدسترس به روشهای رایج و مقدار فسفر قابلدسترس به روش بری-1 اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که اسپور قارچ مایکوریزا با میانگین 3/9 عدد در ده گرم خاک فقط در 66 درصد از خاکها وجود دارد. جنس Glomus با دو مورفوتیپ، قارچ غالب بود. تجزیه فیزیکوشیمیایی خاکها نشان داد که 37 درصد خاکها pH کمتر از 5/4 دارند. میانگین کربن آلی 1/2 درصد و میانگین مقدار فسفرقابلدسترس 3/54 میلی-گرم در کیلوگرم خاک بود. 46 درصد خاکها مقادیر خیلی بالای فسفرقابلدسترس و 49 درصد خاکها نیز پتاسیم قابلدسترس کمی داشتند. ضرایب همبستگی نشان داد که فقط pH و فسفرقابلدسترس خاک به ترتیب همبستگی مثبت (r=0.43, p<0.01) و منفی (r=-0.54, p<0.01) معنیداری با تعداد اسپور دارند. جمعیت بسیار پایین اسپور در این خاکها نشانه تأثیر منفی کشت طولانیمدت چای بر فعالیت این قارچها در ریزوسفر است. pH و مقدار فسفر قابلدسترس زیاد خاک از عوامل تأثیرگذار بر کاهش فراوانی اسپور قارچهای آربسکولار هستند. لذا با توصیه به مصرف کودهای فسفاته فقط براساس آزمون خاک، اصلاح pH خاک چایکاریها و مصرف کودهای پتاسیمی، تاثیر تلقیح نهال چای با کودهای زیستی تجاری با گونههای مختلف، مدیریت بهباغی با کشت مخلوط درختان سایبانی با گونههای بومی تثبیتکننده نیتروژن مثل درخت گل ابریشم و توسکا از راههای مدیریت مناسب تغذیه گیاه، بهبود وضعیت مایکوریزی باغهای چای و کیفیت خاک است.
Effect of long-term tea plantations on spore abundance of AM fungi and its relationship with some physicochemical properties of soil
نویسندگان [English]
Ehsan Kahneh1؛ Reza Azadi Gonbad2؛ Ali Seraji3؛ Ahmad Shirinfekr4
1Tea Research Center, Horticultural Science Research Institute, AREEO, Lahijan, Iran
2Faculty member of Genetics and breeding of tea reasearch institute. lahijan.iran
3Assistant Professor of Tea Research Center; HSRI; AREEO; Iran.
4Tea Research Center
چکیده [English]
Monoculture and unbalanced use of some chemical fertilizers have upset the microbial activity of tea plantations. Change of mycorrhizal fungi status is a good indicator of measuring the sustainability of agricultural management. Thus, this study was carried out to determine the abundance of AMF spores and their relationship with some soil properties of Iranian tea plantation. For this purpose, 155 composite sample of soil was taken of 0-30 cm. Spores of AMF extracted by wet sieving and root colonization was determined by cross-sectional method. Soil properties including pH, soil texture, organic carbon and available potassium were determined.by conventional methods and available phosphorus by Bery-1 method. The results showed that only 66% of soils had AMF spores with an average 9.310-g. The identification of spores revealed that two morphotype Glomus sp was dominant in soil. Soil analysis showed that 37% of soils had pH<4.5. The mean of soils O.C and P content was 2.1%. 54.3 mgkg-1 respectively, so that 46% of soils have very high amounts of Pave and 49% of soils had Kexe <150 mgkg-1. The correlation coefficients showed that only pH and Pava had a positive (r=0.43, p<0.001) and negative (r=-0.54, p<0.001) correlation, respectively with AMF spores.The spore density were very low in studied soil, which indicates negative effect of long-term tea cultivation on the AMF in the rhizosphere. pH and Pava are among the influencing factors in reducing the AMF spore No. Therefore, by recommending the use of P fertilizers based on the soil test, the soil pH correction and application K fertilizers, inoculating tea seedlings with commercial bio-fertilizers of different species, mixed plantation of tea with N-fixing shaded trees such as Albizia and alder is one of the ways of proper management of plant nutrition, improvement of mycorrhizal status of tea seedlings and soil quality.